Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Besöksförbudet stoppade ungdomarna – nu är de tillbaka på äldreboendet

Runt ett bord under två parasoll sitter fyra ungdomar utspridda mellan de boende på Villa Hovås. Saft, frukt och lemonad står framdukat och de äter, dricker och pratar med varandra. Evy Massavi, boende, och Mathilda Zander deltagare, pratar om nationaldagen och hur den ska firas.

Aktiviteterna som ungdomarna i Ung omsorg gör med de äldre är alltifrån frågesport, bakning, bowling och sångstund. Ett mycket uppskattat moment av de boende enligt teamledaren för gruppen på Villa Hovås, Bazz Mohamad, 16 år.

Vid bordet sitter Jane, 92. Hon tar för sig av jordgubbarna.

– Det är verkligen roligt att de är här, säger hon.

Ung omsorg

Ung Omsorg grundades år 2007 av Benjamin Kainz och Arvid Morin.

De rekryterar ungdomar i åttonde och nionde klass.

Arbetspassen är cirka 2-3 timmar långa och är vanligtvis 1 helgdag i veckan.

Utgångspunkten är att ge ungdomar en chans att tidigt få ett meningsfullt extrajobb och inspirera till att fortsätta inom vårdyrket.

Man arbetar i team om 5-10 personer och antingen är man så kallad deltagare som närvarar och engagerar de äldre på aktiviteterna. Eller så är man teamledare med övergripande ansvar för gruppen, planering och schemaläggning.

Ung Omsorg betalar ut timlön till ungdomarna.

Skrev brev under pandemin

På grund av coronapandemin har gruppen inte fått komma in och göra aktiviteter som vanligt. Istället har de fått skriva brev eller på annat sätt kontakta de äldre. Nu när boendet åter är öppet för besök kan gruppen återgå till att göra aktiviteter inne eller ute på terrassen med de boende.

– Det var tråkigt när vi inte kunde se reaktionerna från de äldre på det vi gjorde när vi inte fick komma in. Man saknade att inte träffa dem, säger Bazz Mohamad.

Linnea Sjögren bryter av fikapausen med att läsa upp ordspråk. Hon läser de första orden och de äldre ska svara vad fortsättningen på ordspråket är.

– Egen härd är.., säger Linnea Sjögren.

– Guld värd!, säger Jane, Lennart, Joyce och Evy i kör.

Startades för att jämna ut avståndet mellan generationerna

Villa Hovås som är ett relativt nyöppnat boende för personer med demenssjukdomar, får besök av Ung Omsorgs ungdomar cirka en gång i veckan.

– Ung Omsorg startade med utgångspunkt i att vi tyckte det var långt mellan generationerna och att många äldre kanske saknar ett nytt perspektiv, säger Benjamin Kainz, en av grundarna.

Ungdomarna rekryteras när de går i åttonde till nionde klass i högstadiet.

– Vi hoppas ju att man vill fortsätta jobba inom vården och inte väljer bort äldreomsorgen för att man inte vet så mycket om det, säger Benjamin Kainz.

Linnea Sjögren, deltagare i teamet på Villa Hovås, fyller 15 år i höst och har jobbat i några månader hittills.

– Det är jätteroligt! Och det bästa är att det känns meningsfullt. Det är härligt att se de äldre lysa upp när vi kommer på besök, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.