Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bertilssons stuga i ny regi

Tänk söndagspromenad. Skogens alla dofter. Varm choklad med vispgrädde. Eller Bertilssons stuga.
Den lilla röda stugan i ena änden av Stora Delsjön är en kultinstitution för alla söndagsvandrare höst, vinter och vår. I veckan bytte kaffestugan med den inbjudande öppna brasan inomhus och den stora uteserveringen ägare. Pia Backman, ledarskapsutvecklare på Volvo och mamma till fem tonårsbarn, tar över om några månader. En ledarskapsutvecklare i ett multi-företag. Här ska förändras.
- Aldrig i livet, Bertilssons stuga ska vara precis som förut. Kanske inför jag några Bertilsson-kvällar men i övrigt blir allt som förut, förklarar Pia Backman

Det finns två sätt att ta sig till den röda kaffestugan. Den långa vägen går från Delsjö-området och är cirka fyra-fem vandrings- eller cykelkilometer. Lagom platt väg. Jag minns speciellt att den var barnvagnsvänlig.
Den kortare vägen, Bertilsson-light, går från p-platsen i närheten av Öjersjövägen och då behöver man inte gå mer än 500 meter. Och så sent som i går fanns det trattkantareller kvar i skogen bredvid vandringsvägen.
Pia Backman hade planer på att öppna kafe' nere vid Färjenäs. Hon hade till och med kontakter med Göran Johansson. Men som så många andra gånger i livet dyker slumpen upp. För tre miljoner kronor var Bertilssons stuga till salu. Säljarna, Lennart och Viveca Stolpe, var dock kräsna. Det skulle vara köpare som ville fortsätta i deras anda.
Ett trettiotal spekulanter fanns på listan men till slut fastnade de för Pia Backman. Och då var det bråttom, rejält bråttom.
- Så jag satt i mäklaren Anne Jonssons bil på Hornbachs parkering och skrev under alla papper, berättar den nya ägarinnan.

Vi har gått vandringen från Delsjön och hit ut ett stort antal gånger under åren. Det är en perfekt söndagspromenad, en mil fram och tillbaka ungefär. Och suttit på uteserveringen och druckit den klassiska varma chokladen med massor av vispgrädde och sett bilden inne i kafeets storstuga på den originelle skaparen av stugan, kapten Per Daniel Bertilsson. Han vann OS-guld i gymnastik 1912, arbetade som fäktlärare i Havanna innan han fastnade för livet i den lilla stugan vid Delsjökärr. 1927 köpte han husen, byggda i början av 1800-talet, och varje söndag bjöd han sina bekanta på kaffe tills hustrun tyckte att bekantskapskretsen blev så stor att det var dags att börja ta betalt. Det var så Bertilssons stuga blev en institution.
Rodrigo Andersson som nu arrenderar stugan berättar att förra året vid den här tiden hade man en rekordsöndag.
- Vi hade 750 betalande gäster den söndagen, säger han och vi räknar fram och tillbaka på hur många kaffedrickare och skogsflanörer som stannat till sedan början av 60-talet.
- Det bör bli lite drygt en miljon personer och då är det nog ganska lågt räknat.
Tills för bara några år sedan fanns det en skylt utanför stugan som upplyste om öppettiderna. Den avslutades med den lakoniska formuleringen "Stängt endast julafton". Nu är stugan stängd under sommarmånaderna. För några år sedan vandrade vi hit ut i gnistrande vintersol, Stora Delsjön var frusen, det brann grilleldar längs sjön och solen värmde starkare än vanligt tillsammans med chokladen och vispgrädden.
Prova nån gång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.