Bert om kamelparken: "Måste vara ett skämt"

Göteborgs stad och andra bidragsgivare står tillsammans för över en miljon kronor. Men entreprenören Bert Karlsson och en turistforskare dömer ut den planerade kamelparken i Angered på förhand. – Driver du med mig? Det kommer aldrig funka, säger Bert Karlsson.

ANNONS
|

Planerna på att göra Angered till en turistort med kameler tror entreprenören Bert Karlsson inte alls på.

– Det här måste vara ett skämt. Driver du med mig? säger Bert Karlsson när han får höra om planerna och fortsätter:

– Det här är så jävla dumt. Det är vad du tvingas göra på turistresan utomlands när det inte finns något annat att göra. Du rider en gång och sen kommer du aldrig tillbaka. Jag dömer ut detta totalt. Det kommer aldrig fungera i verkligheten.

Inte heller Maria Lexhagen, turismforskare vid Mittuniversitetet, tror på idén.

– Jag ser inte att det finns någon stor efterfrågan på kameler – särskilt inte i Sverige. Det ska väldigt mycket till för att något sånt här ska lyckas och gå runt ekonomiskt, säger Maria Lexhagen.

ANNONS

Beviljade en halv miljon

Ett av de senaste bidragen Angereds kamelcenter fått var från Göteborgs social resursförvaltning förra året i form av integrationsmedel på 500 000 kronor.

– Vi tyckte det var ett spännande integrationsprojekt som dessutom skulle kunna locka besökare till Angered. Det var också lovande eftersom det skulle kunna leda till arbetstillfällen, säger Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd.

Men Bert Karlsson är kritisk.

– Det finns uppenbarligen folk som inte vet vad de sysslar med. De som beviljar pengar är inga entreprenörer. Men kommunen älskar ordet integrationsprojekt. Säger du ordet integration kan du få hur mycket pengar som helst. Det här borde stoppas innan det ens drar igång, säger Bert Karlsson.

"Ingen expert på kameler"

Tjänstemannen som utredde kamelcentret försvarar dock beslutet.

– Jag är ingen expert på kameler men jag tyckte det fanns underlag. Kan det här leda till att folk får en sysselsättning, kanske särskilt somalier som står långt utanför arbetsmarknaden, då tycker jag det är värt att testa. Jag kanske är naiv, men det står jag för i så fall, säger Lena Salo, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

Marina Johanssonförsvarar också projektet.

– Om vi beviljar pengar till något som inte lyckas så är det något vi får dra lärdom av då. Man ska också komma ihåg att kommunen har möjlighet att begära tillbaka pengar om de inte används till det vi avsett, säger Marina Johansson.

ANNONS
ANNONS