Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mellan 25 och 30 överblivna julgranar från byggvaruhuset Bauhaus har hittats dumpade i Sisjön. Bild: Olof Ohlsson
Mellan 25 och 30 överblivna julgranar från byggvaruhuset Bauhaus har hittats dumpade i Sisjön. Bild: Olof Ohlsson

Bauhaus-granar dumpade i Sisjön

Byggvaruhuset Bauhus har ovetande gett sig in grankriget i Göteborgs skärgård – i tron att de skänkte granarna till Öckerö kommun. Nu ligger en stor mängd granar dumpade på fastlandet.
– Är inte granarna borta imorgon åker vi och hämtar dem och kör dem till Göteborg energi, säger Johan Saxne, marknadschef vid Bauhaus på onsdagskvällen.

Kampen om den största påskbrasan på öarna har pågått i generationer och i år är inget undantag. När Bauhaus i Sisjön kontaktades och ombads skänka överblivna granar fanns ingen tvekan – de skulle ändå kasseras och det var till ett gott syfte.

”Det finns en årligt tradition ute på öarna där de bränner stora majbrasor och dessa granar skulle gå dit. Vi ville vara snälla och ge dem några pallar som skrivits av efter jul” skriver Johan Saxne i ett sms till GP.

Skänkta 400 inplastade granar

LÄS MER: Grankriget och påskbrasorna polariserar öarna

Enligt Johan Saxne handlade det om fyra pallar med 100 nätade granar och i själva verket var det privata öbor som kontaktade byggvaruhuset i jakten på granar till sina påskbrasor.

Sent på onsdagseftermiddagen hämtades de dumpade granarna i Sisjön av Bauhaus och fraktades till Göteborg energi för förbränning. Bild: Olof Ohlsson
Sent på onsdagseftermiddagen hämtades de dumpade granarna i Sisjön av Bauhaus och fraktades till Göteborg energi för förbränning. Bild: Olof Ohlsson

I samband med hämtningen kom dock inte alla granar med ut till skärgården och ligger dumpade i högar i på platser i Sisjön och under Älvsborgsbron.

Öckeröbon Albin Nilsson, 20 år, förklarar:

– Vi kunde inte genomföra frakten med alla granar på ett säkert sätt över bron. Därför lämnade vi en hög under Älvsborgsbron som vi ska hämta, jag vet inte bara riktigt när. Men granarna som ligger i Sisjön är inte våra men det finns lite högar överallt, säger han på onsdagskvällen.

Hämtas inom 24 timmar

LÄS MER: Grankriget: Inbrott, gemenskap och tradition

Albin och hans gäng har fått 24 timmar på sig att hämta de dumpade granarna.

– Jag vet inte om jag kan få ihop folk tills dess så då får de slänga dom, säger han.

Johan Saxne, är marknadschef på Bauhaus huvudkontor i Stockholm och har aldrig hört talas om det omtvistade grankriget mellan öarna i Göteborgs skärgård.

– Det här är inget vi från Bauhaus sida vill medverka till, det blev ett missförstånd då varuhusets ansvarig trodde att de skulle skänkas till Öckerö kommun, säger han.

Vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen meddelade han att granarna i Sisjön redan hämtats av Bauhaus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.