Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Baude lämnar Kommunistiska partiet

I närmare 30 år var Frank Baude Kommunistiska partiets, tidigare KPML(r), ansikte. Nu har han lämnat partiet och kritiserar ledningen för att ha anammat feminismen och inte engagerat sig i frågan om trängselskatten.

Enligt vad GP erfar begärde Baude utträde ur partiet för ett par månader sedan. I ett brev till partiet radar han upp exempel på bristande aktivitet och handling från avdelningen, partiet och tidningen Proletären.

Trängselskatten är ett exempel: "Vad jag kan dra mig till minnes har tidningen Proletären haft två knastertorra artiklar i frågan och avdelningen har kallat till möte på Marx-Engelshuset. I övrigt har frågan lämnats över till enfrågepartiet Vägvalet och borgartidningen GT. Det håller naturligtvis inte om partiet på allvar vill blanda sig i lokalpolitiken".

Han kritiserar också partiet för att ha fört in feminismen i partiets banér: "Denna småborgerliga avvikelse kommer naturligtvis följas av fler", "Den promenad ut i det medelklassiga politiska träsket som partiet anträtt får göras utan min medverkan. Jag har tappat förtroendet för partiledningen och tidningen Proletärens redaktion och ber härmed att få meddela mitt utträde ur partiet", avslutar han brevet.

När GP ringer Baude vill han inte kommentera sitt utträde:

- Jag vill inte prata med dig. Det här är en fråga mellan mig och organisationen, säger han och lägger sedan på luren.

Nyheten att den tidigare partiordföranden går till attack mot sitt gamla parti har även nått regeringen. Utrikesminister Carl Bildt (M) twittrade på onsdagskvällen: " En riktig pärla - Frank Baude anklagar Sveriges Kommunistiska Parti för att hamna i medelklassträsket".

GP har sökt Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.