Barns kurvor guld värda

ANNONS
|

I går berättade GP att professor Kerstin Albertsson Wikland i Göteborg stöttat kollegan Johan Karlberg i Hongkong med flera miljoner av universitetets forskningspengar. Detta samtidigt som paret byggt upp ett företag som de hoppas ska göra dem till mångmiljonärer genom försäljning av avancerade elektroniska tillväxtkurvor.

Deras gemensamma bolag Growup Research har hittills levt på royaltyintäkter från den svenska marknaden, huvudsakligen från tryckta tillväxtkurvor sålda genom kommunägda Kommentus.

En kurva per barn det optimala

Men tillväxtkurvor på papper är "fullständig stenålder", enligt Boel Andersson Gäre, ordförande i Svenska barnläkarföreningen.

- Dessutom har ett barn ofta tre olika kurvor. En som förs i barnhälsovården, en i skolhälsovården och kanske en tredje på sjukhus, säger Boel Andersson Gäre. Det optimala vore att det bara förs en enda elektronisk tillväxtkurva per barn och att denna är åtkomlig för alla vårdinstanser. Det är en säkerhetsfråga.

ANNONS

Sådana tankar låg bakom att Socialstyrelsen 1998 vände sig till Kerstin Albertsson Wikland, sannolikt Sveriges främsta expert på barns tillväxt, och bad henne ta fram nya svenska tillväxtkurvor. Enligt avtal betalade Socialstyrelsen 142 000 kronor för jobbet. I en bilaga slås fast att "statsverket har upphovsrätt till uppdragstagarens arbetsresultat".

Kerstin Albertsson Wikland undertecknade avtalet å universitetets vägnar.

När jobbet var klart hävdade dock Albertsson Wikland att det var hon som hade upphovsrätten till tillväxtkurvorna. Detta med hänvisning till det så kallade lärarundantaget, som innebär att lärare vid universitet och högskolor äger rätten till sina egna uppfinningar.

Flera möten och omfattande skriftväxling mellan respektive parters advokater har inte lett någonstans. Eftersom rättsläget inte är solklart har Socialstyrelsen avstått från att föra striden till domstol.

Så nu kostar det 250 000 kronor per år för den sjukvårdshuvudman som vill använda elektroniska tillväxtkurvor baserade på underlag som tagits fram av Kerstin Albertsson Wikland och Johan Karlberg. Försäljningen sker via Göteborgsföretaget Lorensberg Communications, som i sin tur betalar ersättning till Growup Research.

Varje tillväxtkurva som trycks av Kommentus resulterar dessutom i royalty till Growup Research.

Socialstyrelsens chefsjurist Nils Blom är upprörd över Kerstin Albertsson Wiklands agerande:

- Uppdraget var att ta fram kurvorna för Socialstyrelsens räkning och det är med den legitimiteten i botten som hon har gått ut och marknadsfört kurvorna för egen del. Det är inte särskilt snyggt.

ANNONS

Kostnad för universitetet

Kerstin Albertsson Wikland har anlitat en av Göteborgs dyrare jurister, Rein Rooseniit på Mannheimer Swartling advokatbyrå, för att följa henne till möten och sköta kontakterna med Socialstyrelsens advokater.

I ett brev till Socialstyrelsen i juli 2002 skriver Rooseniit att Albertsson Wikland och "medupphovsmannen" Johan Karlberg uppskattar den nedlagda kostnaden för framtagandet av tillväxtkurvorna till omkring 12 miljoner kronor, varav drygt fyra miljoner finansierats med externa forskningsbidrag. Vilket torde innebära att Göteborgs universitet stått för resten av utvecklingskostnaden.

Rooseniit skriver vidare att "den 'rätt' till tillväxtdiagrammen som Socialstyrelsen möjligen kan anses ha förvärvat genom uppdragsavtalet den 21 september 1998 kan endast omfatta en rätt att rekommendera kurvorna till landets barnavårdscentraler".

Vilket i så fall innebär att Socialstyrelsen betalat Kerstin Albertsson Wikland enbart för att få marknadsföra hennes kurvor.

Tar fram nya kurvor

För att slippa ifrån den här konflikten tänker Socialstyrelsen ta fram helt nya svenska tillväxtkurvor. Den här gången baserade på underlag från Bo Werner, barnläkare i Örebro. En arbetsgrupp börjar arbeta i höst med ambitionen att snarast erbjuda sjukvården kurvor i elektronisk form.

Vill Socialstyrelsen använda hans material så är det gratis, försäkrar Bo Werner, som inte vill sko sig personligen på tillväxtkurvorna:

ANNONS

- Materialet är framtaget med forskningsmedel, så det är ju redan betalt en gång.

ANNONS