Tusentals barn blir utan simskola i vår. Arkivbild.
Tusentals barn blir utan simskola i vår. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Barn i Göteborg blir utan simskola i vår

Tusentals barn blir utan simskola i vår. Vilket SVT Väst var först med att rapportera. Samtidigt prioriteras föreningar för simträning före barn som ska lära sig att simma.
– Det värsta är att barnen inte får komma till något vatten innan sommaren. Det kan få katastrofala följder, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef för SLS Göteborg.

ANNONS
|

I Mölndal har simskolegrupperna som drivs i det tillfälliga Lilla Åbybadet minskats ned, till maximalt fem barn per grupp, på grund av coronapandemin, och en rad andra restriktioner införts, för att inte för många ska vara inne i simhallen samtidigt, och det ska gå att hålla avstånd.

Även i Svenska Livräddningssällskapet Göteborgs (SLS) egen simhall Sörredsbadet gör man på liknande vis.

Men för barnen som ska lära sig att simma i Göteborgs stads simhallar sker anpassningarna på annat vis. Här går föreningar som bedriver simträning före barn som ska lära sig att simma, och en stor del av tiderna för simskola försvinner. Vilket SVT väst var först med att rapportera.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs anläggningar öppnar upp för ungdomsidrott

90 procent av tiderna strukna

Tina Heiker Hult, verksamhetschef för SLS Göteborg, berättar att ungefär 2000 barn på deras simskolor nu blir utan simskola, i och med att 90 procent av simskoletiderna strukits. Hon ser en risk för katastrofala följder, i och med att barnen inte får möjlighet till vattenvana inför sommaren.

Tina Heiker Hult, verksamhetschef för SLS Göteborg.
Tina Heiker Hult, verksamhetschef för SLS Göteborg. Bild: Privat

– Vattenvana är en färskvara, låter vi inte barnen gå i simskolekurserna, få vattenvana och själva säkerheten kring vattnet, kan det bli en sommar med fler drunkningsolyckor, säger hon.

Det är idrotts- och föreningsförvaltningens beslut om prioriteringsordning som togs i fredags, som ligger bakom förändringen för simskolan. Den innebär att skolverksamhet ska prioriteras först, sedan föreningsverksamhet och sist simskolor.

– Föreningsverksamhet är ju vårt grunduppdrag, att säkerställa att föreningar har anläggningar för att bedriva sin verksamhet. Och då har vi valt att prioritera föreningar utifrån sitt kärnuppdrag, det vill säga simträning för ungdomar, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör för idrotts- och föreningsförvaltningen till SVT.

SVT: Men det är ju också viktigt att barn lär sig simma inför sommaren?

– Absolut, men att prioritera – då måste man välja bort. Då har vi valt att prioritera föreningsdriven träningsverksamhet och ungdomsverksamhet.

Vill att båda prioriteras

I och med pandemilagen får färre personer vara i simhallen samtidigt, eftersom pandemilagen kräver att varje person i simhallen ska ha minst tio kvadratmeters yta.

ANNONS

Tina Heiker menar att det borde gå att prioritera både föreningsverksamhet och simskola. Hon säger till GP att hon inte tycker att förvaltningen gjort ett ordentligt försök att få till simskolan på ett pandemisäkert vis och tycker att man prioriterar konstigt.

– Jag tycker att man sak försöka låta både simskolan och de som elitsatsar komma till. De som kan simma, men ”motionerar” hade kunnat vänta lite.

LÄS MER:Nytt centralbad kan byggas på Heden

ANNONS