Besöksrummet på en svensk anstalt där barn kan träffa en intagen förälder. Men besöksförbudet som infördes med coronasmittan ryckte bort den möjligheten.
Besöksrummet på en svensk anstalt där barn kan träffa en intagen förälder. Men besöksförbudet som infördes med coronasmittan ryckte bort den möjligheten. Bild: Jessica Gow/TT

Barn får se frihetsberövad förälder – efter flera månader

Marias barn har inte träffat sin frihetsberövade pappa på flera månader sedan coronapandemin resulterat i besöksförbud på häkten och anstalter. Men nu är en digital lösning på gång vid häktet i Göteborg.
– Barnen frågar efter sin pappa varje dag och undrar varför de inte får träffa honom. Att de nu åtminstone får se honom känns väldigt bra, säger Maria.

ANNONS

Pandemin ledde till att besöksförbud infördes på landets häkten och anstalter i mitten av mars.

– Sett till smittorisken finns förstås förståelse för åtgärden – samtidigt innebär den ett abrupt avbrott för många av de barn som har en frihetsberövad förälder. Att plötsligt inte få träffa sin mamma eller pappa med jämna mellanrum ökar oron hos barnen och har lett till att många inte mår bra, säger Line Fuchs, verksamhetschef vid Solrosen i Göteborg som drivs av Räddningsmissionen och som stöttar och kämpar för barn som har en nära anhörig frihetsberövad.

Line Fuchs, verksamhetschef vid Solrosen i Göteborg.
Line Fuchs, verksamhetschef vid Solrosen i Göteborg. Bild: Räddningsmissionen

Organisationen är en av flera som tryckt på för att kriminalvården ska införa digitala lösningar för familjer som av olika anledningar har svårt att göra besök.

ANNONS

Det externa trycket ökade när Sverige från årsskiftet antog FN:s barnkonvention som ny lag – och fortsatte när besöksförbudet infördes.

Lekrummet på fängelset i Härnösand är ett av flera som ekar tomat under besöksförbudet.
Lekrummet på fängelset i Härnösand är ett av flera som ekar tomat under besöksförbudet. Bild: Leif R Jansson / TT

I början av maj drog Kriminalvården igång ett pilotprojekt som innebar att surfplattor för videosamtal skulle testas på utvalda anstalter för att barn skulle få visuell kontakt med sin frihetsberövade förälder.

– Det är klart att ett videosamtal inte kan ersätta ett fysiskt besök. Men att barnen kan se föräldern, visa teckningar eller något annat de gjort, är ändå ett steg framåt i kontakten, säger Maya Wolinder Lind, ansvarig för barnperspektivet inom Kriminalvården.

LÄS MER:Vill ge barn rätt till videosamtal med intagna

294 surfplattor har skickats ut

Testet blev dock kortvarigt – nyligen togs ett beslut som innebär att myndigheten har skickat ut 294 surfplattor till landets fängelser och häkten.

– Det var i princip vad vi kunde komma över – behovet är egentligen större. Samtidigt är videosamtalen personalkrävande. Varje samtal är övervakat och det är noga med vilka personer som får delta. Samtalen bygger förstås på att den intagne har telefontillstånd och inte är belagd med restriktioner – och att det är barnen som står i fokus, säger Maya Wolinder Lind.

Hur långa är samtalen och hur ofta får de göras?

– Det är upp till varje enhet och beror på vilka resurser man har. Men ett videosamtal på 15-20 minuter känns rimligt, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Barn får videoprata med föräldrar i fängelse

"Blir barnen som straffas"

Maria, som egentligen heter något annat, har sin sambo frihetsberövad på häktet i Göteborg. De har två små barn tillsammans. De första veckorna var sambon belagd med restriktioner – sedan slog besöksförbudet till.

– Det innebär att barnen inte har träffat sin pappa på tre månader. De har pratat med honom i telefon men det är förstås inte samma sak. De är ledsna och undrar varje dag när de får träffa honom på riktigt igen. Hur man än vrider på situationen så blir det barnen som straffas, säger hon.

"Känns som en stor lättnad"

När Maria fick höra om pilotprojektet om videosamtal tändes ett hopp – men det släcktes när hon fick veta att bara anstalter ingick i projektet. Men det ändrade beslutet betyder att häktet i Göteborg förbereder för videosamtal.

– Jag har varit i kontakt med de ansvariga flera gånger och fick nyligen veta att vi ska få uppkoppling via Skype någon av de närmaste dagarna. Det känns förstås som en stor lättnad, men jag har inte vågat säga något till barnen ännu. Jag är rädd för att något ska ändras igen.

Barn till intagna på häktet i Göteborg kan träffa sin förälder – på videosamtal.
Barn till intagna på häktet i Göteborg kan träffa sin förälder – på videosamtal. Bild: Jonas Lindstedt

Beslutet om rörliga samtal gäller tills vidare under pandemin – sedan väntar utvärdering.

– Det är väldigt bra att Kriminalvården tagit det här beslutet och jag hoppas att man permanentar det – för barnens skull, säger Line Fuchs vid Solrosen.

ANNONS
ANNONS