Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi döms för krogvåldtäkterna

De bjöd unga kvinnor på alkohol och droger för att sedan våldta dem. Hovrätten dömer nu festfixaren Bardiya Pajouhi till nio års fängelse för en rad sexuella övergrepp och Göteborgskrögaren Navid Atlassi till sex års fängelse för grov våldtäkt. Därmed fastställs tingsrättens dom. - Vi är nöjda, summerar åklagaren.

I tingsrätten dömdes de två männen som är kända i Göteborgs nöjesvärld - 25-årige Bardiya Pajouhi och 50-årige Navid Atlassi - till påföljder enligt följande:

  • Krögaren Navid Atlassi fick sex års fängelse för två grova våldtäkter. Han har tidigare ägt bland annat restaurangerna El Corazon och La Gondola på Kungsportsavenyn.
  • Festfixaren Bardiya Pajouhi straffades med nio års fängelse för sex våldtäkter, varav två grova, samt dessutom för sexuellt tvång och kränkande fotografering.

Allt detta fastställs nu av hovrätten i Västra Sverige.

LÄS OCKSÅ: Krögaren och festfixaren drogade och våldtog tjejer 

– Våra enda synpunkter är att man möjligtvis kunnat önska sig en straffskärpning för Atlassi. Och dessutom fanns det ett fall av sexuellt tvång gällande Pajouhi. Där hade vi kompletterat och trott på att det skulle uppgraderas till våldtäkt, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Han tillägger dock:
– Som helhet är det glädjande att hovrätten i stort delat vår åsikt.

Två 16-åriga offer

De grövsta av brotten utförde de två männen, enligt domstolen, tillsammans mot två 16-åriga tjejer i en lägenhet på Götabergsgatan i centrala stan.  

Övergreppen filmades och fotograferades av de båda åtalade – och genomfördes när flickorna befann sig i hjälplösa tillstånd på grund av sömn, berusning och drogpåverkan.

Just det faktum att bilderna sparades i mobiltelefoner, datorer och surfplattor blev männens fall – och utgjorde polisens viktigaste bevisning i målet.
Materialet visade tydligt att de två tonårstjejerna varit mer eller mindre medvetslösa i samband med att männen förgripit sig på dem och tilltvingat sig samlag i olika former.

– Det är klart att de sparade bilderna haft stor betydelse för utgången i målet. Utan dom hade det blivit svårbevisat, konstaterar Jim Westerberg.

Nekat hela vägen

Både Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi har såväl under förundersökning som i samband med två rättegångar nekat till alla anklagelser.
De hävdade i stället, i fallet med 16-åringarna, att det handlat om "en härlig utekväll som slutat i ett överraskande positivt gruppsex".

Ärendet har som helhet innefattat nio målsägande. De övriga sju har, enligt åklagarsidan, den så kallade festfixaren själv våldtagit.
Droger tycks ha utgjort basen för hans brottslighet:
– Det är främst stora mängder alkohol som druckits. Sen har det bjudits på cannabis och i vissa fall kokain. Dricker man mycket på småtimmarna och fyller på med narkotika som är avslappnande så leder det till de tillstånd offren beskrivit, där man blir matt och trög, säger åklagaren Jim Westerberg.

Han fortsätter:
– Detta har rört sig om unga kvinnor som varit ute för att roa sig och träffa trevliga människor, inget ont anande. Och så slutar det såhär. Det är enligt min uppfattning mycket allvarlig brottslighet.

Brott även i USA

Brotten är begångna mellan februari 2012 och mars 2016, ett par av dem i Los Angeles, USA.
Eftersom det helt saknas mobiltelefoner – och därmed bilder och filmer – från såväl 2013 som 2014 misstänker dock utredningsledarna att det finns ett mörkertal, ett antal utsatta kvinnor som inte anmält eller vars anmälningar inte kunnat kopplas till någon av de nu dömda männen.

Yrkade på tio år

Westerberg och kollegan Miranda Pedersen yrkade på tio års fängelse för festfixaren Bardiya Pajouhi. Att det blev nio år kan ha haft att göra med att han bara var 20 år under de inledande sexövergreppen.

Pajouhis advokat Björn Hurtig var mycket besviken efter hovrättsdomen.
– Det är tråkigt och på riktigt allvar helt fel. Vi ska göra ett försök att få prövningstillstånd i Högsta Domstolen. Det finns flera frågeställningar att skjuta in sig på. Min klient kommer aldrig att ge sig i det här målet, säger Hurtig i en kommentar.

Startade i mars 2016

Upprinnelsen till den omfattande utredningen var en våldtäkt som anmäldes i mars 2016 från en adress på Södra Vägen i Göteborg.
Därefter beslagtog polisen Bardiya Pajouhi mobil och då hittade man ett stort antal filmsekvenser och bilder, som innebar att härvan kunde nystas upp.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.