Bara en tredjedel på Högsbo-anstalten vill ha coronavaccin

4 641 doser av covid-19-vaccin har delats ut till intagna på häkten och anstalter över hela landet. I dag kommer även intagna på Högsboanstalten att få vaccinet. Men intresset är lågt och bara en tredjedel vill ta coronasprutan.

ANNONS
|
Innan midsommar kommer intagna på Högsboanstalten i Göteborg att få covornavaccinet som nu levererats. Men knappt 30 procent har visat intresse.
Innan midsommar kommer intagna på Högsboanstalten i Göteborg att få covornavaccinet som nu levererats. Men knappt 30 procent har visat intresse. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Vaccinering av intagna en utmaning

LÄS MER:Fler vaccinerade även i fängelser och häkten

Av 59 intagna på Högsbo-anstalten har endast 20 anmält intresse för att ta vaccinet som kom under veckan och ska börjas användas i dag. Ledningen har svårt att förklara det låga intresset.

– Det är väl som folk är mest, både grupptryck och annat som spelar in. Ser man att de andra går iväg och vaccinerar sig så gör man det också kanske, säger Pia Dahlén, verksamhetsexpert inom Kriminalvården för region Väst.

Hon förklarar också att det kan ställa till det för personalen på anstalterna om de intagna inte vill ta vaccinet.

– Det blir merarbete för oss om de inte vaccinerar sig. Då får vi testa personer för att se att de inte har corona och smittar andra. De ombeds hålla sig på sitt rum och hålla avstånd till andra. Vi utför en hälsokontroll samt screenar för eventuella covidsymtom, säger Pia Dahlén.

ANNONS

Samtidigt vill hon understryka att det främst är för de intagnas egen skull som det är viktigt att ta vaccinet. På häktet på Högsbo har däremot alla 20 som sitter visat intresse för att ta vaccinet.

I dag erbjuds de intagna på Högsboanstalten att få covid-19- vaccin. Men bara en tredjedel av de intagna vill ta coronasprutan.
I dag erbjuds de intagna på Högsboanstalten att få covid-19- vaccin. Men bara en tredjedel av de intagna vill ta coronasprutan. Bild: Priv

Cirka 60 procent av intagna har vaccinerats nationellt

I dagsläget har 4 641 doser covid-19-vaccin delats ut runt om på landets häkten och anstalter. Av dessa har ett par hundra varit en andrados.

Totalt finns just nu 7 700 intagna, vilket betyder att strax under 60 procent av alla som sitter inne har fått en första dos. Men det finns stora skillnader i hur många som vill ta vaccinet.

– På vissa håll säger nästan alla att de vill ha vaccin, men på andra håll så är det omkring 30 procent som har velat ta vaccinet, säger Natalie Bertling, utredare och Kriminalvårdens nationella vaccinsamordnare.

”Det kan vara så att man ser en möjlighet att vaccinera för att på sikt ta emot besök, gå ut på permission och komma ut i gemenskapen på anstalten”, säger Natalie Bertling, vaccinsamordnare inom Kriminalvården nationellt.
”Det kan vara så att man ser en möjlighet att vaccinera för att på sikt ta emot besök, gå ut på permission och komma ut i gemenskapen på anstalten”, säger Natalie Bertling, vaccinsamordnare inom Kriminalvården nationellt. Bild: Privat

Hon säger att vaccineringen går enligt plan och beräknas pågå hela sommaren och hösten. De ansvarar för hela landet, men sjukvården i respektive region har valt olika vägar för att vaccinera intagna. En del har erbjudit vaccinet efter ålder, medan andra regioner har valt att ge sprutan till alla intagna som vill på en och samma gång på anstalten.

– Med tanke på den unika miljön, så är det bättre för sjukvårdspersonalen att dela ut vaccin på en gång, säger Natalie Bertling.

ANNONS

Snabba besked om vaccinleverans ställer till det

Cirka 150 anställda inom Kriminalvårdens sjukvård arbetar med vaccinering av intagna. Ett dilemma är att Kriminalvården saknar eget vaccin, utan man måste förlita sig på att regionerna levererar. Besked om att det finns vaccindoser kan komma med någon dags varsel, vilket kan påverka inställningen hos de intagna att ta sprutan.

– Vi vet inte när det kommer ut vaccin, det kan gå väldigt fort ibland, säger Natalie Bertling.

En fördel med att vaccinera sig för de intagna är att de kan få besök av närstående, precis som innan pandemin slog till.

– Det kan vara att man ser en möjlighet att vaccinera sig för att på sikt ta emot besök, gå ut på permission och komma ut i gemenskapen på anstalten, säger Natalie Bertling.

Anställda nekas vaccin – medan intagna erbjuds

En annan sak som diskuterats mycket är att anställda inom Kriminalvården inte erbjuds vaccinering eftersom de inte är en prioriterad yrkesgrupp i samhället – vilket har kritiserats. Men det rår inte kriminalvården över, utan beslut har fattats av bland andra Folkhälsomyndigheten.

– Det måste kännas jättekonstigt för dem att de måste vaccinera sina klienter när de inte själva är vaccinerade, säger Pia Dahlén.

– Jag förstår att de är besvikna. Vi har en speciell situationen med hög smittspridning i samhället, så det hade varit bra om våra medarbetare blivit vaccinerade, säger Natalie Bertling.

ANNONS

Vaccinerade vid anstalterna i region Väst

569 klienter har vaccinerats med i dos 1 mot covid-19.

Borås: 57

Brinkeberg: 79

Johannesberg: 47

Rödjan Mariestad: 78

Skogome: 153

Tidaholm: 57

Östragård: 98

Intresset för att vaccinera sig skiftar mellan 30-90 procent.

Medelvärdet är cirka 75 procent för dem som har tagit vaccinet på anstalter och häkten i landet.

För att motivera och samtala kring vaccination mot covid-19 har Kriminalvården tagit fram ett särskilt material som stöd för personalen att använda i samtal med klienterna. Det finns även ett informations/faktablad att ge till klienterna.

Källa: Kriminalvården

LÄS MER:Vaccinationerna närmar sig fängelserna

LÄS MER:Vaccinering av intagna en utmaning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS