Det muslimska bönerummet på Mölndals sjukhus har vandaliserats för tredje gången på ett drygt halvår.
Det muslimska bönerummet på Mölndals sjukhus har vandaliserats för tredje gången på ett drygt halvår. Bild: Elisabeth Alvenby

Bönerum på Mölndals sjukhus vandaliserat – igen

Ett muslimskt bönerum på Mölndals sjukhus har vandaliserats med islamofobiska inslag. Heliga böcker har rivits sönder och det har klottrats på tavlor, bland annat med texten "fuck Allah". Händelsen som är den tredje på ett halvår har polisanmälts och bevakningen vid bönerummet har skärpts.

ANNONS
|

Den senaste upptäckten gjordes i onsdags men det var först sent i fredags som skadegörelsen kom till sjukhusledningens kännedom.

– Jag vet inte varför rapporteringen dröjt. Vi ska försöka få mer information kring händelsen och diskutera hur vi kan förhindra vandalisering framöver, säger Peter Alverman, säkerhetschef vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det var tredje gången på ett drygt halvår som det muslimska bönerummet på Mölndals sjukhus utsatts för skadegörelse.

Grovt kränkande

I somras hade någon eller några hällt ut vätska, rivit sönder sidor i Koranen och klottrat meningar som upplevdes som grovt kränkande.

– Vi utökade bevakningen då och intensifierar den efter senaste händelsen, säger Peter Alverman.

ANNONS

LÄS MER: Muslimskt bönerum vandaliserat

Även i december i fjol utsattes det muslimska bönerummet för vandalisering.

– Det är väldigt allvarligt och obehagligt för en troende muslim. Många är upprörda och känner sig kränkta av handlingarna, säger Samir Jeresi, som är sjukhusimam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och därmed har en ledande roll vid bön.

Varför tror du någon gör så här?

– Jag vet faktiskt inte, jag har väldigt svårt att förstå det. Men jag befarar att det är någon form av främlingsfientlig handling som riktas mot vår tro, säger Samir Jeresi.

Samir Jeresi är Imam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Samir Jeresi är Imam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Lisa Brunzell

Liknande händelser har inträffat flera gånger tidigare inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, bland annat på Östra sjukhuset där man i ett muslimskt bönerum haft klotter och skadegörelse, det har även kissats inne i bönrummet.

Oavsett vilken religion det handlar om så är det fullständigt oacceptabelt

Både muslimska bönerum och kristna andaktsrum har utsatts.

– Oavsett vilken religion det handlar om så är det fullständigt oacceptabelt, säger Peter Alverman.

Kameraövervakning

På frågan hur man från SU:s sida arbetar förebyggande för att förhindra skadegörelse och angrepp, säger han:

– Svårigheten på ett sjukhus är att det hela tiden rör sig väldigt mycket folk och att flödet är svårt att kontrollera, säger han och fortsätter.

– Bevakning av väktare är det vi har nu, andra möjligheter är att använda kortläsare, larm eller kameraövervakning. Det negativa är att det kan begränsa möjligheten att använda exempelvis ett bönerum och att det kan upplevas som integritetskränkande. Men detta är förstås något vi måste prata med berörda om, vi har tidigare haft dialoger kring skadegörelse, säger Peter Alverman.

ANNONS

"Måste stoppas"

Sjukhusimamen Samir Jeresi säger att patienter och personal är rädda för att något liknande ska hända igen.

– Angreppen måste stoppas. Vi har polisanmält de två senaste fallen av skadegörelse, säger han.

ANNONS