Göteborgs tingsrätt måndag. Målsägandebiträdet Arash Raoufi hämtar ut domen i instagrammålet.
Göteborgs tingsrätt måndag. Målsägandebiträdet Arash Raoufi hämtar ut domen i instagrammålet.

Båda flickorna fällda i Instagrammålet

ANNONS
|

Som GP berättat tidigare åtalades två tonårsflickor för att ha spridit grovt förtal i text och bilder via ett konto på Instagram. Den 15-åriga flickan erkände direkt i första förhör, medan den 16-åriga kompisen nekade till brottet.

De 38 målsäganden hade tillsammans begärt mer än 760 000 kronor i skadestånd (runt 20000 kronor vardera).

Tingsrätten prutar dock en aning på deras krav och utdömer generellt 15000 per målsägande, alltså sammanlagt 570000 kronor.

Knäckfrågan i rättegången var annars huruvida 16-åringen skulle kunna dömas mot sitt mycket tydliga nekande.

Domstolen menar att bevisningen som åklagaren lagt fram räcker för ett fällande.

ANNONS

"Mot bakgrund av innehållet i flera sms står det klart att 16-åringen har spelat en betydligt mer aktiv roll tillsammans med 15-åringen när det gäller hanteringen av Instagram-kontot än vad hon själv velat kännas vid. Det framgår exempelvis att 16-åringen kände till att 15-åringen hade bytt lösenord till Instagram-kontot, vilket i sin tur innebär att hon uppenbarligen måste ha känt till det första lösenordet", skriver tingsrätten bland annat.

Det dröjde många förhör innan den yngre flickan slutligen berättade att hon haft sällskap i brottet. Inte förrän 15-åringen fick klart för sig skadeståndet proportioner, insåg hon att hon inte ville bära den ekonomiska bördan ensam. Fram till dess skyddade hon envetet sin äldre kamrat.

Instagramkontot som ledde till upplopp i Göteborg i december, och sedan till rättegång, är inte unikt. Många liknande konton finns kvar. Några har tagit bort alla sina bilder, men har fortfarande hundratals följare. Andra är aktiva.

Enligt Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet, sprids fortfarande rykten på internet om vilka tjejer i Göteborg som är horor och slampor.

- Ja, det är jag helt övertygad om. Jag tror inte det kommer försvinna förrän vi har ett helt jämställt samhälle, säger hon.

ANNONS

Hon hävdar att sexism och rasism ligger som grund för de kränkningar som förekommer på internet. De applikationer eller internetsidor som används är bara verktyg för att skada andra. En av de populäraste sidorna för ungdomar i dag är Ask.fm.

Där kan ungdomar kränkas genom att andra anonymt ställer frågor som kan vara känsliga eller utelämnande för dem själva eller andra.

- Hatet hittar alltid nya vägar. För några år sedan beskyllde man Lunarstorm, i dag är det Instagram och Ask.fm. Det kommer alltid komma något nytt. Därför måste skolan och andra myndigheter ligga steget före och fundera på hur vi kan använda de här applikationerna. Och så måste vi börja prata om etik och livsfrågor generellt, säger Elza Dunkels.

Hon tror dock att domen i Instagrammålet kan få betydelse för hur ryktesspridningen utformas i framtiden.

- Ett sådant här uppmärksammat fall kan fungera som inspiration eller smitta. Men det kan också vara avskräckande, säger Elza Dunkels.

FAKTA INSTAGRAMMÅLET

• 24 oktober 2012: Instagramkontot "Gbgsorroz" registrerades.

• 17 december: Kontot aktiverades och skaparen uppmanade folk att tipsa om unga tjejer och killar som har ett vidlyftigt sexliv. På två dygn ökade antalet följare av kontot rekordsnabbt, från ett hundratal till runt 8 000 personer. 200 utpekade ungdomar fick sitt namn och sin bild publicerade på "Gbgsorroz".

ANNONS

• 18 december: Ryktesspridning om vem som var upphovsman, på framför allt internet, ledde till upplopp och skadegörelse utanför Plusgymnasiet i Gullbergsvassområdet.

• 19 december: Oroligheterna fortsatte, nu i anslutning till Framtidsgymnasiet i Linnéstaden.

• 20 december: En 17-årig tjej från Hisings delgavs misstanke om grovt förtal. Hon förnekade dock all inblandning i Instagramkontot och friades helt efter ett par veckors polisutredning.

• 17 januari 2013: Efter internationellt polissamarbete, där bland annat servrar i Nordamerika tömdes på information, kunde Instagramkontot slutligen kopplas till en 15-årig flicka från Göteborg. Hon erkände sin delaktighet direkt, i allra första förhör. 15-åringen flyttades från stan, till ett särskilt boende, delvis av säkerhetsskäl.

• 1 februari: Misstänkt nummer 2 – en 16-årig kompis till 15-åringen – plockades in för förhör. Även hon delgavs misstanke om grovt förtal. Hon har ända sedan dess nekat till brott.

• 21 maj: Kammaråklagare Annika Boman väckte åtal mot de två flickorna, gällande grovt förtal. Av stämningen framgick att målet innehöll 45 målsägande, som samtliga krävde skadestånd för publiceringen på Instagram.

• 3 juni: Rättegången startade i Göteborgs tingsrätt. Hela processen drevs innanför stängda dörrar, av hänsyn till den låga åldern på både de misstänkta och deras offer.

• 25 juni: Dom i målet avkunnades.

ANNONS
ANNONS