Bygget av den nya Hisingsbron är ett av flera byggen som pågår i Göteborg.
Bygget av den nya Hisingsbron är ett av flera byggen som pågår i Göteborg. Bild: PER WAHLBERG

Avgrävda kablar ligger bakom var femte elavbrott i Göteborg

Det pågår flera infrastruktur- och byggprojekt i Göteborg, något som även påverkar elnätet. Var femte elavbrott i Göteborg orsakas nämligen av en avgrävd kabel, något som hade kunnat undvikas.
– Det är olyckligt att 150 avbrott sker i onödan varje år, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät AB.

ANNONS

Mörklagda butiker som tvingas stänga, hissar som slutar fungera, dörrar som inte går att öppna och inget internet. Då stora delar av samhället är beroende av el i dag kan ett strömavbrott snabbt leda till konsekvenser.

– Det är väldigt få av oss som kan sköta vår verksamhet utan el. Det blir väldigt bedrövligt om man är näringsidkare eller privatperson och det blir avbrott. Därför är vi så angelägna om att minska antalet avbrott, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät AB.

Varje år sker ungefär 150 elavbrott i Göteborg som orsakats av att en kabel grävts av i samband med ett byggarbete. Det är en femtedel av det totala antalet strömavbrott per år.

ANNONS
Lars Edström är vd på Göteborg Energi Nät AB. Han menar att 150 strömavbrott sker i onödan varje år och att de lätt hade kunnat undvikas.
Lars Edström är vd på Göteborg Energi Nät AB. Han menar att 150 strömavbrott sker i onödan varje år och att de lätt hade kunnat undvikas. Bild: Jeanette Hägglund

Enligt Lars Edström är det avbrott som hade kunnat undvikas. Bolaget erbjuder nämligen gratistjänsten Ledningskollen där de som ska gräva kan informeras om var exakt det finns elkablar.

– Det är olyckligt att 150 avbrott sker i onödan varje år. I princip så kan man säga att det hade kunnat undvikas. Men ibland missas det, man kanske har lite bråttom att börja gräva, eller så är man säker på att här kan det inte finnas elkablar trots att så är fallet, säger han.

Däremot så har inte antalet elavbrott ökat, trots att byggtakten i Göteborg gjort det.

– Det ligger på en nivå som vi tycker är för hög, men det har inte ökat.

LÄS MER:Olivedal ligger i mörker – sedan tre veckor tillbaka

En säkerhetsfråga

I snitt pågår ett strömavbrott under 30 minuter. Ju snabbare Göteborg Energi blir varse om avbrottet desto snabbare kan de leda om elen via sin driftcentral. Hur många som påverkas beror på vilken typ av kabel som skadats. Lars Edström jämför kabelnätet med vägnätet: ett problem på E6 drabbar många fler än ett fel på en mindre väg i Göteborg.

Bolaget ansvarar själva för reparationen av trasiga kablar, men är i många fall beroende av att den som haft av kabeln kontaktar dem.

ANNONS

– När det blir ett avbrott ser man bara att kabeln är strömlös, inte exakt var det är någonstans. Därför går det fortare om någon berättar för oss var det har hänt, men det är inte alltid som personen har märkt av att den grävt av en kabel.

Lars Edström påpekar även att det är en säkerhetsfråga för byggfirmorna att vara medvetna om var elledningarna går.

– Om någon med grävskopa, eller om någon står med en spade ner i ett schakt, gräver av en kabel med 10 000 volt i kan det blir otäckt och utgöra en säkerhetsrisk.

I vissa fall informeras Göteborg Energi inför större byggarbeten.

– Det kan hända att vi vet att det ska byggas, men ett arbete kan pågå i över ett års tid och man gräver inte på samma sätt eller plats hela tiden.

Varför tror du att många firmor missar att göra en kontroll av elledningar?

– Många gånger så upptäcker vi att firman glömde bort det helt enkelt, eller att det kan bero på ett missförstånd inom företaget eller med underentreprenören. Här har även entreprenadbranschen uppmuntrat sina medlemmar att tänka på det.

Leran bakom de flesta avbrotten

Den största anledningen till strömavbrott är att kablar går sönder. Dock så ligger stadens grund ofta bakom skadorna. Stora delar av Göteborg är nämligen byggd på lermark, vilket gör att marken konstant rör på sig. Rörelsen i sin tur skaver på elledningarna.

ANNONS

– Kablarna viks då fram och tillbaka och över åren kan de gå sönder, säger Lars Edström.

Målet är att avbrotten ska bli färre i framtiden, även om det byggs mer.

– Vår förhoppning är att det inte ska öka, vi jobbar hårt för att det ska minska. Rent generellt statistiskt så finns det en möjlighet att det kommer öka eftersom vi gräver mer, men vi jobbar för att det ska bli färre avbrott. Men det bygger på att entreprenörer och schaktfirmor tar kontakt med oss innan de börjar gräva.

LÄS MER:Byggena som kan korka igen trafiken 2019

LÄS MER:Bilistens guide till Göteborg 2019

ANNONS