Attenius (S): Alliansen har fallit

Socialdemokraterna i Göteborg ser ut att öka rejält, men vilka partiet vill styra med om de får chansen är oklart.
Gruppledaren Jonas Attenius säger att Göteborg behöver ett nytt styre och på måndag tänker han börja prata med olika partier om hur staden kan styras.
– Alliansen har fallit.

ANNONS
|

Valet 2018 gick rekorddåligt för partiet: 20,5 procent, och S förlorade makten till alliansen efter att ha styrt Göteborg i 24 år.

Det här valet har S chans att göra betydligt bättre ifrån sig.

Natten mot måndagen var nästan alla valdistrikt räknade, och då hade S 26,5 procent.

– Det känns fantastiskt, säger Jonas Attenius.

Han tror att det handlar om att partiet visat att de sätter välfärden först, är mot privatiseringar och marknadsexperiment, men också arbetar med trygghetsfrågorna och kampen mot segregationen.

Vad är det första du tar tag i?

– Det blir ju att börja prata med olika partier om det här. Vi behöver ett nytt styre. Alliansen har fallit.

ANNONS

Vem ringer du först?

– Det återstår att se, det tar jag inte i media, men jag kommer att prata med flera partier.

Jonas Attenius vill inte ge besked om han vill tillbaka till den gamla rödgröna koalitionen och försöka styra ihop med MP och V.

– Det som är viktigt för mig är att vi får in så mycket socialdemokratisk politik som möjligt. Det är inte makten i sig utan just den socialdemokratiska politiken.

Tror du inte att dina väljare skulle bli besvikna om inte ni tar chansen att styra i majoritet med V och MP om ni får chansen?

– Jag tror att mina väljare skulle bli besvikna om jag inte förhandlade så pass väl att vi får igenom så mycket politik som möjligt. Det är det som är avgörande.

Har gjort upp brett

Under mandatperioden har S gjort upp åt olika håll, ibland med alliansen, ibland med Demokraterna och ibland med V, MP och Fi.

– Vi har provat alla modeller utan SD här, och gjort upp ganska brett, säger Jonas Attenius.

Att få stopp på ombildningarna av hyresrätter är ju väldigt viktigt för S. Kan ni säga nej till ett styre med MP och V som kan få stopp på ombildningarna, om ni får majoritet?

ANNONS

– Ombildningarna är en väldigt viktig fråga för oss. Den kommer vi att prioritera i kommande diskussioner med andra partier.

Han säger att partiet tänker väga varje politiskt förslag i en eventuell förhandling.

– Vi stänger dörren till SD. Moderaterna har rört sig väldigt långt bort, men i övrigt så blir det en bred diskussion.

Gjort allt för att ta makten

Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka säger att det är nervöst, men att de gjort vad de kunnat, knackat dörr och pratat med göteborgarna.

– Jag känner att vi gjort allt som står i vår makt att komma tillbaka till makten, säger hon.

De fyra åren i opposition har varit nyttiga för S, enligt Tryggvadottir Rolka. Det har gett partiet möjlighet att utveckla sin politik.

– Får vi också fortsätta med en socialdemokratisk regering så kommer vi ha möjlighet att bryta segregationen och satsa på välfärden på riktigt. Och det är det vi har spetsat och vässat nu under väldigt lång tid.

GP:s fotograf Mia Höglund och reporter Anna Ekström på plats på Socialdemokraternas valvaka i Göteborg.
GP:s fotograf Mia Höglund och reporter Anna Ekström på plats på Socialdemokraternas valvaka i Göteborg. Bild: Mia Höglund
ANNONS