Arbetsförmedlingens kontor i Kvillebäcken på Hisingen kritiseras för sin bristande arbetsmiljö.
Arbetsförmedlingens kontor i Kvillebäcken på Hisingen kritiseras för sin bristande arbetsmiljö. Bild: TT

Arbetsförmedlingen kritiseras för brister i arbetsmiljön

Hårt tempo. Bristfälliga IT-system. Svag ledning. Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Arbetsförmedlingens kontor i Kvillebäcken på Hisingen.

ANNONS

Det var efter en inspektion i början av mars som Arbetsmiljöverket reagerade på brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på Arbetsförmedlingens kontor på Borstbindaregatan i Kvillebäcken på Hisingen.

Arbetsmiljöverket konstaterade då att personalen på kontoret led av en påfrestande arbetssituation med hög belastning och hårt tempo. Dessutom fungerade inte de digitala systemen som förväntat, arbetsfördelningen var ojämn och kontorets ledning och styrning uppfattades som bristfällig.

LÄS MER:AF nära bristningsgränsen

Arbetsmiljöverkets lista med krav på åtgärder är relativt lång, och den ska helst vara åtgärdad innan deras återbesök i slutet av augusti, men punkterna i sig betraktas dock inte som särskilt grova eller anmärkningsvärda.

ANNONS

– Jag vill egentligen inte kommentera ett pågående ärende men Arbetsförmedlingen är som bekant en myndighet under förändring och sådant arbete medför alltid vissa problem innan verksamheten sätter sig, påpekar arbetsmiljöinspektör Mathias Gramsby, som ledde Arbetsmiljöverkets inspektion av Arbetsförmedlingens kontor på Hisingen.

"Arbetsförmedlingen inte landat i sin nya organisation"

Utan att vilja tona ned problemen eller förminska personalens upplevelser beskriver Mathias Gramsby inspektionen som ett "rutinärende". Dock förutsätter han att Arbetsförmedlingen löser de problem som lyfts fram, annars har Arbetsmiljöverket skarpa verktyg i sin låda: allt från vitesföreläggande vilket närmast är att jämställa med böter, till förbud mot att bedriva viss verksamhet.

Men så långt ska det inte behöva gå, menar Mathias Gramsby.

– Jag tror helt enkelt att Arbetsförmedlingen inte riktigt har hunnit landa i sin nya organisation.

LÄS MER:Så många sägs upp från Arbetsförmedlingen i väst

Arbetsförmedlingen är som sagt mitt uppe i en gigantisk omorganisation. Det senaste året har stora varsel lagts, flera kontor har slagit igen eller är på gång att stänga och delar av Arbetsförmedlingens organisation har reformerats eller är under avveckling.

– Vi har jobbat fram en handlingsplan med åtgärder för kontoret på Hisingen och tar arbetsmiljöproblemen på största allvar. Arbetsförmedlingen står inför stora utmaningar generellt, men vi är medvetna om våra problem och arbetar för att lösa dem så gott det går, säger Nemat Daneshyan, enhetschef på Arbetsförmedlingen för norra Göteborg.

ANNONS

Varsel slog hårt mot kontoret på Hisingen

Det är en bild som delas av Tommy Ottergren Ståhl, Arbetsförmedlingens huvudskyddsombud för region väst. Enligt honom är ett förbättringsarbete nu i gång och det finns en vilja från ledningen att ta itu med personalens problem.

– Min förhoppning är att Arbetsförmedlingen i hela regionen kommer att ta till sig av Arbetsmiljöverkets synpunkter på det tuffa tempot och den höga arbetsbelastningen som har rått och delvis råder på Hisingskontoret. Det finns inget ont som inte har något gott med sig.

Det goda enligt Tommy Ottergren Ståhl skulle i så fall vara att Arbetsförmedlingens kontor runt om i Västsverige tittar på de åtgärder man nu vidtar på Hisingen, tar lärdom av det och försöker göra ett liknande arbete runt om i regionen.

– Det fanns rätt många nyanställda på Arbetsförmedlingens kontor på Hisingen och i Gamlestan när det stora varslet lades i januari förra året, och de fick ta en tung smäll i samband med det. Men alla våra kontor har känt av besparingarna på olika sätt, understryker Tommy Ottergren Ståhl.

ANNONS