Anrik sportarena i förfall

ANNONS
|

–Jag har följt förfallet i minst 25 år och har sett hur träet på husen ruttnar. Ibland målar de till och på det ruttna, säger Julio Amorim, konservator som uppgivet betraktar den en gång så pampiga idrottsanläggningen från 1923.

Han petar med fingrarna som försvinner in i det angripna trät bakom den ljusgula flagnande färgen. Den stadiga muren på ömse sidor om entrén (målgång för Göteborgsvarvet) är klädd med vildvin, vars grova rötter tränger in mellan stenarna.

– Stora stenar har fallit ur muren. De ligger några år, sen försvinner de. Det är säkert tio år sen, fortsätter han och går vidare upp för de ogräsfyllda trapporna upp med rostande staket av smidesjärn.

ANNONS

En halvmeter bred tät grön matta av ogräs täcker marken längs den ovala sargen. Mossan är olika tjock beroende på väderstreck. Ett antal udda tjocka stenblock ligger ovanpå muren, fast de hört hemma på annan plats.

Ogenomskinligt smutsiga plexiglas har ersatt glasrutor. Här och där sitter tags, den lägsta formen av klotter. Provisoriska elkablar orsakar läckor i fönster och dörrar. Det droppar genom läktarens tak.

– Här kunde vara så vackert. Både platsen och stadion. Först högtryckstvätt och sen cementbruk skulle rädda betongstegen, säger stenkonservatorn.

Slottsskogsvallen är inte byggnadsminne, men ett viktigt inslag i kulturmiljön med riksintresse, enligt länsstyrelsen. Idrotts- och föreningsförvaltningen ansvarar:

– Vi har slarvat. Det är värre nu när vi inte får använda gift till ogräset. Vi måste göra nåt, säger Linus Kron på fastighetsavdelningen och kollegan Claes-Göran Aldenborn medger eftersatt underhåll av torn, läktare, staket och mur.

De vill ogärna tala om vad som inte gjorts under åren, hellre om framtiden: 200 000 kronor i år på läktaren, 2012 upp till två miljoner på torn, läktare, fasader och dörrar. Smidesstaketet är redan bortom allt hopp och måste ersättas av nytt.

Vallen invigdes som en del av Jubileumsutställningen våren 1923. Här satte Gunder Hägg världsrekord, här tränade Patrik Sjöberg sina höga hopp. Från 2003 har stadion blivit konsertarena. Först ut var Per Gessle med 22 000 åhörare. I somras sjöng Håkan Hellström.

ANNONS