Annas väska stals när hon cyklade till jobbet: ”Riktigt arg blir jag”

Anna Berggren är en av flera cyklister i Göteborg som under färden blivit bestulen på sina ägodelar. Under slutet av maj och början av juni har närmare 70 stölder anmälts till polisen med ett liknande tillvägagångssätt.

ANNONS
|

Det var den 11 juni mitt i morgontrafiken som Anna Berggren blev av med sin väska när hon cyklade till jobbet i centrala Göteborg.

– Jag varken såg, hörde eller kände någonting. Det var först en bit längre fram som jag i skuggan på gatan upptäckte att cykelkorgen där bak var tom, säger hon.

Strax därefter stannade hon till och en kvinna kom ikapp som berättade att en man tagit väskan. Det ska enligt henne ha skett när hon passerade rödljuset i korsningen där Skånegatan möter Bohusgatan och mannen ska sedan snabbt ha svängt av till höger.

Anna Berggren polisanmälde händelsen direkt då hon förlorat bland annat arbetstelefon, passerkort och dator. Det var däremot tack vare en privatperson som några få ägodelar kunde återföras några dagar senare.

ANNONS

– Hon hade hittat väskan i en sopsäck inte långt från där det hände. Nycklarna och en tidning fanns kvar med min adress på vilket gjorde att jag kunde få tillbaka den, säger Anna Berggren.

Idag cyklar hon fortfarande till jobbet men är försiktig och använder en väska som går att stänga. Så här i efterhand är hon omskakad av händelsen och blir upprörd när hon inser att hon inte är ensam om att utsättas.

– Riktigt arg blir jag. Det får inte bara konsekvenser för mig utan många andra runtomkring. Det är så onödigt, säger hon.

I efterhand är Anna tacksam för att den som stal väskan i alla fall inte drog omkull hela cykeln.
I efterhand är Anna tacksam för att den som stal väskan i alla fall inte drog omkull hela cykeln. Bild: Meli Petersson Ellafi

Bestulna under färden till eller från arbetet

En kartläggning gjord av polisen i Storgöteborg visade att mellan den 25 maj och 10 juni anmäldes runt 70 stölder som stämde överens med mönstret, väskor blir stulna under cykelfärden.

– En eller flera män har cyklat upp nära andra cyklister och tillgripit gods, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst, och fortsätter:

– Jag vet ett exempel där en kvinna cyklat med sin dataväska hängandes bak på ryggen. Någon klippte eller skar remmen och stal väskan.

Enligt Ulla Brehm finns det inget som märker ut offren, förutom att de oftast varit på väg till eller från arbetet.

ANNONS

– Så det har ju hänt på morgonen eller eftermiddagen, säger hon och förklarar att polisen, efter att mönstret uppdagats, vidtagit åtgärder.

– Vi tittade på samordningen, tog fram ett signalement och såg även att brotten ägt rum i centrala Göteborg.

Civila spanare

En insats påbörjades, berättar hon.

– Vi vidtar åtgärder som vi tror ger resultat. Vi hade bland annat spanare, civila poliser på cykel. Sen har det ju också hållits många förhör med brottsoffren, säger hon.

– Ett stort arbete som har gett resultat: vi har gripit åtminstone två personer. Det kan ha blivit ytterligare gripanden, men det vet jag inte säkert, just nu.

”Det gick på en sekund”

En annan som utsatts för stölderna är en kvinna i 50-årsåldern från Göteborg som vill vara anonym. Hon fick handväskan stulen från en korg på pakethållaren på vägen hem från arbetet.

–Jag blev helt chockad, det gick på en sekund och man känner sig lite dum efteråt. Nu är jag mer försiktig och har alltid ryggsäck istället, säger hon.

I efterhand är hon tacksam för att den som stal väskan i alla fall inte drog omkull hela cykeln.

Spårat stöldgods

Om gripandena kommer att resultera i att just denna typ av tillvägagångssätt vid stölder för en tid upphör i Göteborg kan ännu inte fastställas.

ANNONS

– Våra uppgifter säger att de kan röra sig om fler än två gärningsmän.

Polisen har också spårat en del av stöldgodset.

– Det finns ju spårfunktioner som gör så att vi kan lokalisera det och vi ser ett samband. Bland annat så har vi en dator som spårats tillbaka till det land som gärningsmännen vi grep kommer ifrån.

Gärningsmännen kan också rört sig vidare till en annan ort.

– Vi talar ju om brottsligor som rör sig runt. Är de inte hos oss längre, så är de med stor sannolikhet i en annan region och ställer till det.

LÄS MER:Se upp för tjuvarnas lömska trick i sommar

LÄS MER:Stulen bil med stöldgods stoppad av polis i natt

ANNONS