Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ann-Sofie Hermansson, vid Carolus XI Rex vid Esperantoplatsen. Hon har åsikter om det mesta – och då kan man anses som lite bråkig. Bild: Robin Aron

Ann-Sofie Hermansson (S) gör comeback – i GP

Ann-Sofie Hermansson återkommer som krönikör på GP:s ledarsida, parallellt med att hon läser platsannonser för lastbilschaufförer.
– Det ska bli uppriktigt roligt att få skriva om saker som gör mig engagerad och sådant som hotar demokratin, säger hon.

Det har nu gått ett drygt tertial sedan Ann-Sofie Hermansson (S) lämnade posten som kommunstyrelsens ordförande och alla andra lokala politiska uppdrag, efter en uppslitande strid om det lokala ledarskapet inom S. En strid som hon förlorade.

Sedan dess har hon hållit en ganska låg profil.

Men måndagen den 15 juli återkommer Ann-Sofie Hermansson i rollen som gästkrönikör på GP:s ledarsida, och tycker då att är tiden mogen för en första intervju.

Vad tänker du skriva om?

– Det kan man inte veta på förhand. Men kommer att ha fortsatt fokus på en starkare demokrati och det jämlika samhället. Något som gjort mig väldigt engagerad handlar om parallella strukturer ute i våra förorter, klanstrukturer, hedersförtryck och extremism, sådant som också hotar demokratin. Som socialdemokrat kan man inte ha lägre ambitionsnivå än ett jämlikt samhälle, och får vi inte ordning på de här frågorna kommer vi inte att lösa det på sikt, säger Ann-Sofie Hermansson.

"Osvuret är bäst"

Hon har stuckit ut hakan i de här frågorna tidigare, vilket bland annat har lett till ett kommande civilmål i höst som ska avgöra om hon gjort sig skyldig till förtal eller inte.

Det var i efterdyningarna av den inställda visningen av den omstridda dokumentären Burkasongs 2.0 som två talespersoner och debattörer för Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, ansåg att Ann-Sofie Hermansson hade kränkt dem på grund av deras trosbekännelse. Och att hon skulle ha spridit uppgifter om målsägandena som extrema röster, extremister och icke-demokrater, enligt det enskilda åtalet.

Ann-Sofie Hermansson har hela tiden hävdat att hon inte gjort något fel.

– Osvuret är bäst, men jag tycker att det vore väldigt konstigt om jag skulle dömas för grovt förtal. Det handlar ju om politik. Skulle motparten vinna skulle det kunna få väldigt långtgående konsekvenser rent principiellt, för då skulle man kunna stämma vem som helst för vad som sägs i politiska debatter, säger hon.

– Jag tycker att det är bra att det prövas juridiskt. Bortsett mitt fall så är demokratin under attack om vår yttrandefrihet ska kunna begränsas på det här sättet. Men jag är ju en normal person och tycker inte att det är trevligt att vara med om en rättegång.

Är du en bråkig person?

– Jag tycker inte det, haha. Men det är klart att jag har åsikter, det är ju därför man blir politiskt och fackligt aktiv. Det är ju så allting börjar. Men det är klart, med tanke på allt som hänt...ja, då får det väl vara så då, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur har dina senaste månader varit sedan du slutade?

– Jag måste säga att jag ser framtiden an med tillförsikt, och det ska bli uppriktigt roligt att få börja skriva krönikor i GP igen, säger hon.

Under våren har hon också haft en del engagemang för riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, som hon är goodwill-ambassadör för, och under hösten ska hon föreläsa om identitetspolitiska frågor.

Bläddrar i platsannonser

Förr i tiden brukade man säga att "rörelsen tar hand om de sina", men Ann-Sofie Hermansson har ännu inte fått några erbjudanden om styrelseposter eller liknande, vare sig från partiet eller näringslivet.

– Om det skulle komma någon fråga skulle jag ta det i beaktande, men jag har inte riktigt några sådana planer. Jag kanske måste ta ett vanligt jobb först för att betala hyran. Och det har jag inga problem med, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon har förnyat sitt C-körkort och har börjat bläddra lite i platsannonserna för lastbilschaufförer, klart inspirerad efter att i rollen som kommunstyrelsens ordförande fått ratta Volvo Lastvagnars nya el-lastbil uppför Avenyn, i samband med att fordonet presenterades för världspressen.

– Det var otroligt coolt och jätteroligt att få köra deras första el-lastbil och en ergonomisk dröm gentemot pappas gamla lastbil från 1980-talet. Det är en av de roliga sakerna med jobbet som politiker, säger Ann-Sofie Hermansson.

Saknar du det politiska vardagsarbetet?

– Om du menar kommunstyrelsen på onsdagar och presskonferenser, så nej, det kan jag inte påstå. Det var ingen plåga, det var det jobb jag hade. Det var ett privilegium under de tre åren och jag har fått se, uppleva och lära mig så mycket. Och lite av den känslan lever kvar när man går på stan och folk kommer fram och pratar och säger: "synd det som hände och hoppas att du kommer tillbaka". Det värmer, säger Ann-Sofie Hermansson.

Funderar du på att göra comeback som politiker?

– Jag får se. Jag sitter ju i partistyrelsen, det har jag inte avsagt mig eftersom jag är vald av kongressen till partistyrelsen, och det inte hänger ihop med den kommunala verksamheten. Men jag blickar framåt nu, och det som varit har jag lagt bakom mig.

Hur titulerar du dig numer?

– Göteborgare och socialdemokrat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.