Företrädare för Alternativ för Sverige gav sig på butikspersonalen på Göteborgs konstmuseum med anklagelser om att de sålde propagandamaterial.
Företrädare för Alternativ för Sverige gav sig på butikspersonalen på Göteborgs konstmuseum med anklagelser om att de sålde propagandamaterial. Bild: Fredrik Persson / TT

Alternativ för Sverige hänger ut Konstmuseets personal

En medarbetare på Göteborgs konstmuseum hängs ut med namn, bild och telefonnummer på Twitter. Detta efter att ha filmats och konfronterats med frågor om ”folkfientlig” propaganda av personer från partiet Alternativ för Sverige.
– Vi uppfattar det som nedvärderande och hotfullt för den enskilda medarbetaren, säger Britta Söderqvist, sektorchef för Göteborgs stads museum.

ANNONS
|

Det var i torsdags som medlemmar ur Alternativ för Sverige besökte Göteborgs konstmuseum. I ett videoklipp publicerat på Twitter syns hur två män konfronterar en butiksmedarbetare. De lägger upp böcker och andra varor från butiken framför medarbetaren och ifrågasätter hur mycket utrymme som ges till feminism, kulturmarxism och ”folkfientlig” propaganda i butiken.

Medarbetare hängdes ut på Twitter

Videon är publicerad av en medlem i Alternativ för Sverige och sprids vidare av partiets officiella konto. I ett senare inlägg publicerar han även namn, bild och telefonnummer till butiksmedarbetaren. Själv vill han dock inte medverka med sitt fullständiga namn när GP kontaktar honom, utan hänvisar till sitt Twitteralias. Och när tidningen ber om en intervju över telefon vill han svara via Twitter.

ANNONS

GP har varit i kontakt med butiksmedarbetaren som beskriver händelsen som obehaglig. Mannen som publicerat videon skriver att han inte förstår vad som skulle vara obehagligt.

– Vi var helt lugna och frågade varför de säljer feministisk litteratur med titlar som "Is masculinity toxic?" på ett konstmuseum. Vi förstår inte vad det har med klassisk konst att göra, skriver han.

Ställs till svar för butikens innehåll

Videon börjar med påståendet att ”Göteborgs konstmuseums butik har blivit en vänsterextrem bokhandel” och fortsätter med att den ensamma medarbetaren får frågor om litteratur om Greta Thunberg, pridefestivalen och feminism har med konst att göra.

Det är inte personen som ni har filmat som är ansvarig över vad som finns i butiken. Hur motiverar du att ni publicerar namn, bild och telefonnummer till henne?

– Personen vi frågade försvarade att litteraturen säljs och valde att kalla oss högerextremister. Om hon hade bett oss kontakta någon av hennes chefer skulle vi självklart ha gjort det. När hon nu valde att själv argumentera mot oss så anser vi att vi har rätt att publicera diskussionen i både ljud och bild. Svenska folket förtjänar att veta hur deras skattepengar används.

Göteborgs konstmuseum har tagit kontakt med polisen, men har ännu inte tagit något beslut om hur de ska gå vidare. Britta Söderqvist, sektorchef för Göteborgs stads museer, säger att man har rutiner för att stötta personalen, men vill inte gå in närmare på hur av hänsyn till medarbetaren.

ANNONS

– Som museum för vi gärna dialog om vår verksamhet, men vi ställer oss kritiska till tillvägagångssättet. Jag vill särskilt beklaga att en enskild medarbetare blir utsatt på det viset och blir filmad mot sin vilja. Den uppmärksamhet som det kan leda till på Twitter uppfattar vi som nedvärderande och hotfull för den enskilda medarbetaren.

”Måste arbeta med flera historieskrivningar”

Till GP säger mannen som har publicerat klippet att de anser att litteratur som säljs på museet inte ska vara politisk.

Vilken typ av litteratur anser du ska få lov att säljas på ett museum?

– Feministisk propaganda, eller annan politisk propaganda för den delen, ska inte ställas ut på museer som finansieras av skattebetalarna. Ingen skulle godta att politisk högerlitteratur säljs, så varför ska vi godta när det sker från vänster? skriver han.

Britta Söderqvist menar dock att urvalet av litteratur som syns i videon inte speglar butikens utbud i stort.

– Det är en del av utbudet som finns i butiken, men det finns också annat. Som demokratisk institution måste vi arbeta med flera olika historieskrivningar. Det en del av vårt uppdrag att vara allsidiga så det finns en bredd, säger hon.

ANNONS