Allt om Göteborgs-Postens nyårsfyrverkeri

ANNONS
|

Årets upplaga av GP:s nyårsfyrverkeri blir den 20:e för Martin Hildeberg, som lovar att han slagit på stort med vad som brukar betraktas som Sveriges största nyårsfyrverkeri.

- Vi är inte bortskämda med stora fyrverkerier i Göteborg numera, därför känns det extra roligt att vi är större än Stockholm. Undantaget när vissa städer har jubileum är vi störst i Sverige, sade Martin Hildeberg.

Mycket nytt

Årets upplaga av fyrverkeriet bjöd på en hel del överraskningar och som vanligt var minst hälften av pjäserna utbytta från föregående år.

- Det är designat för att synas på långt avstånd, så det blir gott om stora pjäser som stjärnbomber, saturnusbomber och glittrande guldregn. Det hela avslutas med en härlig final av mäktiga blå guldregn, sade Martin Hildeberg.

ANNONS

Fyrverkeri-showen startade traditionsenligt klockan 17.00 och skjuts numera upp från Kvillepiren i Frihamnen. Det syns över hela Göteborg, men Martin Hildeberg har några tips på bra extra bra ställen att följa det från.

- Så länge det är klart väder så går det att se på långt håll, men är det disigt syns det inte så bra från till exempel Masthuggskyrkan. Annars ser man bra från Bananpiren, Skansen Kronan, toppen av Nordstans parkeringshus och SVT-huset Eller uppe vid Konstmuseet på Götaplatsen om man kommer upp en bit på trappan.

Intensiv föreställning

Årets fyrverkeri bestod av 750 individuella pjäser och höll på i omkring nio minuter.

- Många av dem innehåller flera effekter, ja man kan kalla dem flerstegsraketer, så det totala antalet effekter blir ett par tusen, säger Martin Hildeberg.

Var är det bästa med GP:s fyrverkeri?

- Jag är väldigt förtjust i det eftersom det är så folkkärt. När folk berättar om sina nyårsritualer så har fyrverkeriet ofta en central plats. Eftersom det är på en familjevänlig tid så kan många se det och det går att ses på lång håll både från Hisingen och från stan.

Väder och vind påverkar såklart och Martin Hildeberg berättar att han är glad att stormen Urd blåste förbi veckan innan Nyårsafton.

ANNONS

- Ja den hade inneburit problem för avfyrningen. Varje gång jag ser ett riktigt oväder så tänker jag "vilken tur att jag inte ska skjuta upp ett fyrverkeri idag", säger han.

Tekniken utvecklas

Under de år som Martin Hildeberg ansvarat för fyrverkeriet har själva avfyrandet gått från manuell avfyrning till automatiserad och numera digital avfyrning. Ändå är det en speciell känsla varje år när han trycker på knapparna för att dra igång härligheten.

- På 90-talet med celebra besök och musikfyrverkerier kunde det vara 4-5 stora fyrverkerier varje sommar i Göteborg. De är tyvärr ett minne blott, vilket gör att det känns extra roligt att bjuda göteborgarna på ett spektakulärt fyrverkeri på nyårsafton, säger han.

Göteborgs-Postens nyårsfyrverkeri startade 1982 till tidningens 125-årsjubileum.

ANNONS