Allt fler föder med kejsarsnitt

ANNONS
|

Med ett kejsarsnitt är det lätt att boka in förlossningsdagen och planera närmaste tiden efter.

I Sverige kommer idag nästan 17 procent av barnen till världen genom kejsarsnitt.

- Förr var kejsarsnitt något som man tog till i sista hand. I dag ser vi en grupp högutbildade karriärkvinnor som vill ha kontroll över sin förlossning. De vill veta och kunna boka in barnets födelse. Den här gruppen är svår att stå emot för läkaren. Det är krävande kvinnor som kan tala för sig. Får det inte ett kejsarsnitt, så går de till en annan läkare, säger Ingegerd Hildingsson, lektor i omvårdnad vid Mittuniversitetet som forskar i ämnet.

ANNONS

Ett skäl till till kejsarsnitt är att de är rädda för förlossningen, ofta på grund av obehagliga minnen som delvis orsakats av neddragningar och stressiga situationer i förlossningsvården, något som skapat otrygghet för otaliga kvinnor i en känslig och utsatt situation. Gruppen med kvinnor som är rädda för förlossningen har ökat betydligt.

- Jag har hört att en del läkare betraktar svår rädsla som en sjukdom, säger Ingegerd Hildingsson.

Ingegerd Hildingsson har även hört talas om att det finns kvinnor som är rädda för att bli uttänjda och "fula" i underlivet efter en vaginal förlossning.

Antalet kvinnor som fått kejsarsnitt av medicinska skäl har också ökat. Det senaste decenniet har exempelvis Socialstyrelsen rekommenderat kejsarsnitt om barnet ligger i säte och inte går att vända för hand.

Vissa sjukhus i Norrland har i dag en kejsarsnittsfrekvens på närmare 20 procent, vilket är lika högt som sjukhusen i Stockholm.

- Internationell forskning visar att en kvinna som föder finner en stor trygghet i att ha en barnmorska som är delaktig under hela födsloarbetet. Men vi gör precis tvärtom i Sverige, säger Ingegerd Hildingsson som menar att det gäller att ha barnmorskorna ute på golvet i tid till nästa babyboom - 2012.

ANNONS

Enligt henne är den bästa investeringen att ge kvinnan trygghet genom att ha samma barnmorska från början av graviditeten, ända fram till förlossningen.

- Ju fler kejsarsnitt vi gör i dag, ju fler kvinnor får vi ta hand om i framtiden, när de skall föda barn, menar hon.

I dag betraktas kejsarsnitt som en stor bukoperation. Efter ett kejsarsnitt blir livmodern skörare. Därför finns det en risk att den brister om kvinnan föder vaginalt, efter att ha gjort ett kejsarsnitt. Dessutom finns det en risk att kvinnan inte blir med barn när hon önskar, om hon tidigare gjort ett kejsarsnitt.

Kostnaden för en vaginal förlossning är cirka 18 000 kronor, medan ett kejsarsnitt beräknas kosta 40 000 kronor.

1973 var kejsarsnittfrekvensen i Sverige 5,3 procent.

Den största ökningen skedde mellan 1990, från 10,9 procent till 16,6 procent år 2001.

2004 var den 16,8 procent.

ANNONS