Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Alliansens förslag: vakter ska bötfälla för nedskräpning

En utredning om särskilda vakter som kan bötfälla folk som skräpar ned. Det är ett av förslagen i Allianspartierna i Göteborgs budgetförslag för nästa år.
– Vi vill få bukt med nedskräpningen i staden, säger Naod Habtemichael (C), vikarierande kommunalråd på presskonferensen.

Det var när Alliansen på måndagsförmiddagen höll en pressträff för att avslöja delar av den budget, som publiceras i sin helhet nu på fredag, som förslaget om vakter som kan bötfälla för nedskräpning presenterades.

Centerpartiets vikarierande kommunalråd Naod Habtemichael menar att det är flera aspekter som ligger bakom förslaget.

– Det handlar om hållbarhet från flera olika aspekter. Dels handlar det om att nedskräpningen förstör miljön med dess utsläpp av gifter. Dels handlar det om den sociala påverkan, i nedskräpade områden ökar vandaliseringen och de upplevs som mer otrygga. Sedan handlar det om det om ekonomin. Det är mycket resurser som går åt för att städa upp, säger Naod Habtemichael (C).

"En typ av parkvakter"

Nedskräpning är ett brott som kan straffas med böter. Däremot anser inte Alliansenspartierna i Göteborg att det är något som polisen bör syssla med. Därför vill de nu utreda möjligheten för kommunen att anställa kommunala vakter för att bötfälla nedskräpning på gator och torg. Något som GT tidigare rapporterat om.

– Vi vill få bukt med nedskräpningen i staden. Vi ser framför oss en typ av parkvakter, men det går inte att utesluta att andra typer av vakter får uppdraget. Det är svårt att säga utan mer klarhet i frågan.

Enligt Naod Habtemichael (C) står cigarettfimpar och andra typer av småskräp står för runt 70 procent av allt skärp som slängs på gatorna i Göteborg.

Är nedskräpning ett stort problem i Göteborg?

– Ja, det är det. Det upplevs som otryggt om det är nedskräpat. Även om staden har många nudginginstaser med goda resultat så vill vi se till att öka takten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.