Högt så in i norden. Den amerikanska arkitektbyrån SOM har ritat Karlavagnstornet.
Högt så in i norden. Den amerikanska arkitektbyrån SOM har ritat Karlavagnstornet.

Alla rätt för Karlavagnstornet

Snart är det din tur att tycka till om planerna på Nordens högsta hus. Politikerna och tjänstemännen är positiva till skyskrapor på Lindholmen.

ANNONS
|

Under byggnadsnämndens möte på tisdagen visades Sernekes planer på en grupp höga hus på Lindholmen upp. Tjänstemän och politikerna av alla kulörer är mycket positiva till byggbolagets idéer.

–Stadsbyggnadskontoret jobbar hårt för blandstaden, ibland i kamp mot exploatörer som bara vill bygga en grej. Här vill exploatören samma sak som vi, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP).

På modellen syns Karlavagnstornet som med sina 266 meter och 86 våningar blir Nordens högsta hus. Det flankeras av ytterligare tre höga hus. Två av dem är högre än Gothia towers.

I planen finns förskola med tio avdelningar, en F-3 skola, cirka 1600 bostäder och en mängd olika verksamheter. Johan Zandin (V) är särskilt nöjd med att Dicksons stiftelse ska in och bygga hyresrätter. Han tror att området kan bli en förebild för fler planer i staden.

ANNONS

–Delar av Frihamnen, Gullbergsvass och kanske Masthuggskajen är områden som skulle kunna exploateras på ett liknande sätt, säger han.

Karlvagnstornet är i princip färdigritat. Stadsarkitekt Björn Siesjö säger att det kommer att utlysas arkitekttävlingar om de övriga.

–Området kan bli väldigt positivt för centrala Hisingen och staden, men då måste det vara kvalitet. I Göteborg finns för många höga hus med alltför låg kvalitet.

Tornen står i en kvartersstruktur med gator och publika bottenvåningar. Förskolan är tänkt att ha sin uteplats sju våningar upp där luften är bättre och soltimmarna fler.

Merparten av kostnaderna för grundförstärkning, bullerreducering och riskhantering i förhållande till Hamnbanan står Serneke AB för, enligt handläggaren Tore Hjelte.

Planen kommer att ställas ut för samråd mellan 3/2 och 15/3. Då kan göteborgarna lämna sina synpunkter.

ANNONS