Nu kräver politiker besked om varför samtliga i personalen vid Västra Tuvevägens förskola ska ersättas med nya medarbetare och på vilket sätt det ska genomföras för att säkerställa tryggheten för barnen.
Nu kräver politiker besked om varför samtliga i personalen vid Västra Tuvevägens förskola ska ersättas med nya medarbetare och på vilket sätt det ska genomföras för att säkerställa tryggheten för barnen. Bild: Sanna Tedeborg

All personal på förskola byts ut – politiker kräver svar

Sex förskollärare och lika många barnskötare försvinner från Västra Tuvevägens förskola i höst. Nu kräver socialdemokraterna i förskolenämnden en förklaring till den ovanliga åtgärden. – I en sådan viktig dramatisk fråga krävs mer information till oss politiker, säger gruppledaren Karin Greenberg Gelotte (S).

ANNONS
|

Enligt rektor och utbildningschef för Hisingen är den psykosociala arbetsmiljön på Västra Tuvevägens förskola så bristfällig att den enda åtgärden som återstår är att byta ut all personal. Skälet anges vara allvarliga personmotsättningar inom gruppen, som trots upprepade insatser inte löst sig. Facket bekräftar att segdragna motsättningar finns men är av uppfattningen att de är begränsade till en mindre grupp inom gruppen.

LÄS MER:All personal byts ut på förskola – nu växer protesterna

Föräldrar nekas nya möten

Både utbildningschefen Laila Svensson och förskoledirektören Elisabet Nord har sagt nej till ytterligare möten med föräldrarna – nu kan de få förklara sig för politikerna i förskolenämnden istället. I ett förslag till yrkande begär socialdemokraterna i förskolenämnden nu en fördjupad redovisning av orsak och händelser bakom den totala personalflytten.

ANNONS
Karin Greenberg Gelotte (S), gruppledare och ledamot av förskolenämnden i Göteborg.
Karin Greenberg Gelotte (S), gruppledare och ledamot av förskolenämnden i Göteborg. Bild: Göteborgs stad

"Den permanenta förflyttningen av all verksamhetsnära personal från Västra Tuvevägen 50 uppmärksammades genom en artikel publicerad i Göteborgs-Posten 2020-05-31, utan föregående information till nämnden från förvaltningen. Ett mail skickades till gruppledare den 12 maj men inget togs upp på sammanträdet 27 maj. Det räcker inte“ skriver Karin Greenberg Gelotte (S) bland annat.

– Det är ju vi politiker som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och särskilt besvärande är att alla barnen måste omskolas till hösten med ny personal. Det är klart att det väcker oro bland föräldrarna, säger hon.

Frågorna i yrkandet

Här är frågorna i yrkandet som presenteras på nämndens möte den 17 juni.

• Hur kan nämndens politiker i tid informeras om förändringar där hela personalgrupper byts ut och där arbetsmiljöansvaret tydligt aktualiseras?

• Vad är bakgrunden till den aktuella situationen med Västra Tuvevägen 50?

• Hur ser riskbedömningen och barnkonsekvensanalysen ut?

• Vilken plan finns för barnen och deras föräldrar inför hösten 2020 när det gäller ny personal och inskolning?

Välkomnar frågorna: “Självklart ska vi svara”

Laila Svensson, utbildningschef på Hisingen, säger att hon välkomnar politikernas frågor.

– Självklart ska vi svara och jag tycker det är bra att de ställer frågor.

LÄS MER:Förskolerektor och utbildningschef JO-anmäls för maktmissbruk

Yrkandet förvånar dock förvaltningsdirektören Elisabet Nord, som hänvisar till den kortfattade redogörelse hon skickade till nämndens gruppledare via mejl i mitten av maj.

ANNONS

– Jag skickade iväg informationen så fort jag själv fick beskedet, säger hon.

När GP ber Karin Greenberg Gelotte att leta efter mejlet hittar hon det, oläst, i skräpkorgen.

– Jag har inte sett det förrän nu och vid en sådan allvarlig arbetsmiljöfråga måste förvaltningen försäkra sig om att informationen går fram – även muntligt. Att skicka iväg så viktig information bara i ett mejl fungerar inte om vi ska kunna ta vårt ansvar, säger hon.

ANNONS