Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alexander, 10, tvingades gå av bussen - var försvunnen i fyra timmar

Tioårige Alexander skulle ta bussen hem från skolan, men hade glömt sitt skolkort. Efter några hållplatser tvingade busschauffören honom att gå av, i ett för Alexander helt okänt område. Nu kräver mamma Jessica Rosendahl en personlig ursäkt från Västtrafik.

Alexander är tio år och bor i Biskopsgården i Göteborg men går i skolan i stadsdelen Torslanda. I fredags eftermiddag missade han sin skolskjuts och visste inte riktigt vad han skulle göra. Till att börja med gick han hem till en kompis, men vid femtiden gick han därifrån för att ta en buss hem till Biskopsgården. Ombord på buss 24 upptäckte Alexander att han hade glömt sitt skolkort.

– Busschauffören ropade att han skulle gå av eftersom han inte hade stämplat. Men Alexander satt kvar och åkte några hållplatser. Då gick chauffören bak i bussen och slängde av honom, säger Jessica Rosendahl, som är mamma till Alexander.

Gick omkring i fyra timmar

Ensam vid en busshållplats någonstans i Torslanda hade Alexander ingen aning om var han befann sig. Endast iklädd en tunn jacka promenerade han omkring i det okända området i fyra timmar.

– Han är lite blyg och hade inte vågat fråga någon. En kvinna som var ute och gick med sin hund hittade honom när han strosade runt vid en rondell i Torslanda, säger Jessica Rosendahl.

Kvinnan med hunden tog med Alexander hem till sig och lyckades leta fram telefonnummer till hans lärare. På den vägen fick hon sedan kontakt med Jessica. Klockan hade då blivit nio på kvällen.

– Då hade vi varit ute och letat med bil tre gånger och ringt polisen, säger Jessica.

"Hade velat ha en personlig ursäkt"

Alexander blev mycket skärrad av händelsen och har inte velat åka buss efteråt. Jessica har i efterhand varit i kontakt med Västtrafik.

– Jag hade velat ha en personlig ursäkt från busschauffören, men det fick jag inte. De skulle se till att han fick en tillsägelse.

Även om det inte är tillåtet för någon att åka utan giltigt färdbevis är Västtrafiks policy är att visa särskild hänsyn när det gäller små barn. 

– Det är en bedömning som måste göras från fall till fall. Men vår inställning är att när det gäller barn ska man visa särskild hänsyn. Så i det här fallet borde man ha låtit pojken åka med, säger Kristian Lans, presschef hos Västtrafik.

Kan det bli aktuellt med en personlig ursäkt från chauffören?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är upp till chauffören och bussbolaget, som är arbetsgivare. Men vi beklagar händelsen. 

Oklart vilken chaufför som körde bussen

Det var bussbolaget Nobina som körde linje 24 under fredagen. Eftersom Alexander inte hade någon klocka på sig är det oklart exakt vilken tid han klev på bussen. Enligt bussbolaget vet man därför ännu inte vilken chaufför som tvingade Alexander att kliva av.     

– Vi måste prata med den aktuella föraren först och få hans sida av saken. Man ska alltid ha giltig biljett när man reser, men när det gäller barn så anser vi också att det ska visas extra mycket hänsyn, säger Malin Säker, på bussbolaget Nobinas pressjour.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.