Aktion mot fossilgasplaner – hundratals personer blockerade ingångar i Göteborgs hamn

Under helgen genomförs aktioner i Göteborg. Deltagarna vill rädda klimatet och protesterar mot planer på utbyggnad av fossilgas. Under lördagseftermiddagen blockerar bland annat omkring 400 personer ingångarna till energihamnen i Göteborg.
– Vi befinner oss i en krissituation. Klimatförändringarna är här, säger Jenny Nyberg, talesperson för Folk mot fossilgas.

ANNONS
|

Aktionen riktar sig mot anläggningen LNG Göteborg, som just nu avvaktar regeringens godkännande för att få ansluta sig till det västsvenska stamgasnätet.

– Nu planerar man i stor skala här och globalt att bygga ut infrastrukturen för fossilgas. Det är på tvärs mot det vi internationellt kommit överens om i Parisavtalet. Vi måste komma ner till noll utsläpp, säger Jennie Nyberg.

Sedan hösten 2018 har fartyg kunnat tanka flytande naturgas (LNG, liquified natural gas) i anläggningen i Göteborgs hamn. Ett fossilt bränsle som dock är miljövänligare än det mest konventionella fartygsbränslet – olja.

Swedegas: Har samma mål som demonstranterna

Saila Horttanainen är informationschef på infrastrukturbolaget Swedegas som driver anläggningen och hon poängterar att denna även används till biogas producerad i regionen. I dagsläget står dock biogas endast för en tiondel av det som bunkrats i anläggningen, resterande är flytande naturgas.

ANNONS

– Vi tycker likadant, vi jobbar med det här varje dag, säger hon om demonstranternas argument om att man ska arbeta för att övergå till ett fossilfritt samhälle.

– Vår anläggning är 100 procent flexibel och vi ser att rederierna successivt kommer att fasa ut fossila bränslen.

Klimataktionen mot utbyggnaden är uppdelat i tre delar. Förutom ett stort tältläger, med matservering och workshops i Färjenäsparken, så genomförs en demonstration och en civil olydnadsaktion under lördagen.

– Vi kommer kollektivt i en massa, fredligt, bryta mot lagen för att åstadkomma förändring. När inte de vanliga parlamentariska vägarna fungerar för förändringar behöver vi sätta våra kroppar i vägen och göra något aktivt, säger Jennie Nyberg.

Polisen: "Dansar och hoppar hopprep"

Under lördagseftermiddagen inleddes olydnadsaktionen då omkring 400 personer enligt polisen blockerar ingångarna till energihamnen i Göteborg.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg är på plats. Enligt honom är läget lugnt vid 15-tiden på lördagseftermiddagen.

– Det är god ton och väldigt lugnt på platsen. De sitter blockerar in- och utfarten i hamnen. Då och då ställer de sig upp och dansar och hoppar hopprep för att hålla värmen uppe, säger han.

Polisen har stor närvaro vid demonstrationen men har ännu inte behövt ingripa.

– Vi är mest på plats och kontrollerar. Det har än så länge inte någon större påverkan på transporterna, det är ju inte så mycket sådant just i dag, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

ANNONS

– Jag skulle uppskatta att här är omkring 400 personer totalt. Det sitter människor på tre platser och sedan är det en grupp som marscherar mellan grupperna för att stötta sin kamrater.

Vilken beredskap har ni om det skulle braka loss under lördagen?

– Vi har tagit höjd för betydligt fler demonstranter än vad som är på plats, så det känns som att vi har bra kontroll. Sen är det inte den typen av demonstranter som blir väldigt stökiga, det känns som att det här sker under ganska ordnade förhållanden. Jag har själv pratat med både fransmän, tyskar och svenskar, de vill göra sin röst hörd.

Polisens presstalesman är dock tydlig med att de som eventuellt begår brott också kommer att rapporteras för dessa.

Stefan Strömberg, kommunikatör för Göteborgs hamn AB, tror inte att demonstrationen har så stor påverkan för företagen:

– Vi har haft löpande dialog med polisen under ett par veckor inför den här helgen. De bolag och aktörer som finns inne i Energihamnen har också blivit informerade om att något skulle hända denna helgen så man har vidtagit vissa åtgärder och styrt om trafiken en del under veckan. Man har även försökt att minimera trängseln just i dag.

ANNONS

Internationell medverkan

Redan på fredagen stod aktivister från flera länder och målade plakat, serverade mat och hjälptes åt att bygga upp tälten i Färjenäsparken. Informatören Ossian Rossland Lindvall var på plats och guidade tillströmmande aktivister rätt på det stora gräsområdet.

Han hade från början planer på att bli arkitekt och bygga miljövänliga hus. Men väl i skolan insåg han att det inte är något sådant på gång – då blev han klimataktivist på heltid i stället.

Ossian Rossland Lindvall, informatör i Färjenäsparken där hundratals klimataktivister huserar under helgen
Ossian Rossland Lindvall, informatör i Färjenäsparken där hundratals klimataktivister huserar under helgen Bild: Petter Trens

– Jag kan inte komma på något som är viktigare på planeten jorden just nu. Forskningen är glasklar, alla är rörande överens att om utsläppen inte börjar minska 2020 så blir det väldigt väldigt läskigt. Jag lägger i princip all min vakna tid på klimataktivism varje dag. Miljörörelsen växer, men det är inte som att vi vinner för det. Vi behöver hjälp, säger han.

Förutom olydnadsaktionen mot fossilgasterminalen LNG Göteborgs planer, kommer en stöddemonstration genomföras, med utgångspunkt i Färjenäsparken klockan 11.30.
Förutom olydnadsaktionen mot fossilgasterminalen LNG Göteborgs planer, kommer en stöddemonstration genomföras, med utgångspunkt i Färjenäsparken klockan 11.30. Bild: Petter Trens

Jenny Nyberg hoppas att helgens aktion lyfter frågan på dagordningen och når dem som bestämmer.

– Vi hoppas att vi får gehör bland de makthavare som har inflytande över den här frågan och att vi skickar en stark signal om hur allvarlig klimatkrisen är. Vi är flera hundra personer som är beredda av bryta mot lagen för att vi ser hur allvarligt det är. Kraften i det är väldigt inspirerande, vi kommer inte ge upp, säger hon.

ANNONS
ANNONS