Björn Suneson brukar alltid göra ett glädjehopp vid Gothenburgs stadsskylt. "Så ska det även bli i år."
Björn Suneson brukar alltid göra ett glädjehopp vid Gothenburgs stadsskylt. "Så ska det även bli i år." Bild: Privat

71-åringen löper tvärs över USA – alltid via Gothenburg

För sjunde gången ska Björn Suneson löpa de 500 milen mellan USA:s väst- och östkust. Som vanligt tar han och hans barnvagn vägen via Gothenburg i staten Nebraska. Och som vanligt lär han stoppas av polisen ett tjugotal gånger.

ANNONS
|

2007 sprang Björn Suneson tvärs över Nordamerika för första gången. Av en händelse passerade han Gothenburg i Nebraska, en liten stad med ett par tusen invånare som grundades av utvandraren Olof Bergström år 1882.

– Staden är inte särskilt charmig. Där finns en Swansons livsmedelsaffär, men ska man hitta något göteborgskt eller ens svenskt får man nog gräva ordentligt, säger Björn Suneson som föddes i Majorna.

Men har träffat svenskättlingar, bland annat den drygt nittio år gamla Marilyn Carlson. När Björn Suneson försökte beställa hamburgare på svenska tog det stopp.

– Den ena killen bakom kassan visste inte ens att deras stad var grundad av en svensk. Men den andra gjorde det, och skämdes över sin kollega.

ANNONS
Bilden är tagen 2014 när Björn Suneson för andra gången träffade svenskättlingen Marilyn Carlson från Gothenburg, Nebraska. "Hon förstod svenska bra och kunde också tala svenska ganska bra men vi pratade mest på engelska."
Bilden är tagen 2014 när Björn Suneson för andra gången träffade svenskättlingen Marilyn Carlson från Gothenburg, Nebraska. "Hon förstod svenska bra och kunde också tala svenska ganska bra men vi pratade mest på engelska." Bild: Privat

LÄS MER:Åtta tips till dig som tänker börja jogga i höst

Springer i öknen

Den 14 februari är det dags igen. Björn springer fem mil om dagen, startar i Kalifornien och avslutar i New York. Det innebär att han får ta en omväg för det obligatoriska besöket hos vännerna han vid det här laget skaffat i Gothenburg.

Varje dag äter han ungefär det dubbla normala energiintaget för en man i hans ålder. Till det kommer drygt tio liter sportdryck.

– Det blir mycket vägmat som hamburgare. Det är lätt att få tag i.

Att hitta boende med lagom avstånd är desto svårare. Redan efter ett par dagar kommer Björn Suneson ut i ökentrakter där det kan skilja 17 mil mellan hotellen. Då får han hjälp av en avlägsen amerikansk släkting som hämtar honom med bil och kör tillbaka honom till samma plats dagen efter.

– Att fuska vore fullständigt meningslöst. Men frestelserna är många: i USA är man inte van vid att folk springer vid landsvägen, så folk stannar ofta och frågar om man vill ha skjuts.

Han understryker att mötena med lokalbefolkningen är något av det bästa med strapatsen.

– De är väldigt gästvänliga och uppmuntrande, man får ett enormt stöd, säger Björn Suneson.

LÄS MER:Löparklubben där rundan avslutas med en stor stark

Stoppas av polisen

Den amerikanska polisen har han däremot inte mycket till övers för.

ANNONS

Med sig på resan har han ett par ombyten samt dator med tillhörande sladdar för att kunna blogga och boka hotell. Packningen förvarar han i en baby jogger, alltså en barnvagn avsedd att springa med. Ungefär två gånger per delstat ringer någon oroad ortsbo polisen eftersom de tror att Björn stulit ett barn. Det innebär att han stoppas av polisen drygt 20 gånger från kust till kust.

– De har en hård, tuff attityd. De stoppar en aldrig för att hjälpa till, utan vill se om de kan sätta dit en. Men det har aldrig blivit några konsekvenser, jag har ju inte gjort något fel.

Även djuren är ovana vid någon som Björn.

– Joggar du förbi en ko eller häst på svenska landsbygden reagerar de knappt. Men här blir de rädda och sätter iväg i galopp.

Blir du ofta jämförd med Forrest Gump (karaktär i filmen med samma namn, som också sprang över USA)?

– Det är väldigt vanligt ja.

Björn har sin packning i en trehjulig baby jogger. Här inför "oändliga raksträckor" i Oregons ökenlandskap.
Björn har sin packning i en trehjulig baby jogger. Här inför "oändliga raksträckor" i Oregons ökenlandskap. Bild: Privat

LÄS MER:Springa riktigt långt har aldrig varit min grej

Den absoluta friheten

I början av året fyllde Björn Sunesson 71 år. Åldern gör honom inte direkt till en bättre löpare, konstaterar han, men vid strapatser som denna är erfarenheten viktig.

– Man råkar ut för kritiska situationer varje gång. Utrustningen går sönder eller så är väderförhållandena hemska. En gång hamnade jag nästan i en tornado, det gick knappt att stå upp. Då blev jag räddad in i en bil av några förbipasserande.

ANNONS

– Det är något jag lärt mig av detta: Allt löser sig, även om det ser nattsvart ut och du tror att det inte kommer gå. Och att folk är väldigt hyggliga.

Hur mår dina knän?

– Intressant att du frågar. För fem-sex år sedan blev jag diagnostiserad med artros, det var så illa att jag hade problem att gå. Enligt läkaren fanns inte mycket hopp för min löpning. Men jag blev bra tack vare en duktig sjukgymnast som hjälpte mig att träna musklerna kring knäleden.

– Jag har sprungit över Amerika tre gånger sedan diagnosen. Första gången skickade jag ett vykort till läkaren som han kan trösta sina patienter med.

Så vad är poängen med allt detta springande?

– Det kan man ju fundera över. Det är inte för att vara märkvärdig eller så. För mig är det den absoluta friheten.

Fakta: Björn Suneson

Med sina 520 mil kvalar kust-till-kust-turen med god marginal in i kategorin ultramaraton. Björn börjar i Kalifornien och fortsätter därefter genom Arizona, New Mexiko, Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania och New Jersey för att till sist avsluta i New York.

Björn har sprungit från kust till kust i USA sex gånger tidigare: 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, och 2018.

Han avverkar drygt fem mil om dagen, vilket gör att hela löpningen kommer ta 95 dagar om allt går som planerat.

Björn Suneson är född i Majorna men bor numera i Stockholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS