4 av 10 går med på svartstäd

"Vi kommer till dig, städar och gör rent. Och du betalar kontant eller med swish". GP har ringt på städannonser – bara minuter tog det innan vi blev erbjudna svart städhjälp.

ANNONS
|

GP har ringt på tio städannonser som riktar sig till göteborgare på sajterna Blocket och Fyndtorget. Vi ville undersöka hur många som kan tänka sig att arbeta svart. Enligt Skatteverket är den vanligaste svartköparen en manlig höginkomsttagare och villaägare mellan 30 och 49 år. Vi utgav oss därför för att vara en småbarnspappa boende i en villa i Kungsladugård som behövde hjälp med hemstädning en gång i veckan. När vi frågade om annonsörerna kunde tänka sig att utföra jobbet svart tog det inte lång tid innan fick vi napp.

–Vi dammar, dammsuger, moppar, diskar och stryker kläder. Men inget annat, säger en kvinna när vi ringer upp.

ANNONS

Enligt kvinnan utgår hon och hennes kollegor utifrån vad konkurrenterna tar när de sätter sina priser. Hon gör ingen hemlighet av att det rör sig om svart städhjälp.

–Vi brukar kolla vad det billigaste städföretaget tar och så lägger vi oss strax under det. Vi är privatpersoner som gör detta och inget företag.

Och det är kontant som gäller då eller?

–Ja precis, det är kontant. Eller swish. Vad du vill.

Kvinnan säger sen att det inte är några problem att komma en gång i veckan.

–Jag måste bara kolla schemat också så det går in med de andra kunderna.

I en annan annons behöver vi inte ens själva föreslå svarta affärer. Bara någon minut in i samtalet med en manlig företagare är det tydligt att han vill att affären ska ske svart – till ett ovanligt lågt pris och via kontant betalning. När GP frågar hur han ställer sig till rutavdrag så avråder han från detta.

–Det är så här med Rut, att det är inte alltid som Skatteverket funkar som det ska. Ibland så krånglar dem och då får kunden stå för kostnaden, säger mannen och tillägger sen:

–Men vill du göra det enligt reglerna så kan vi ta ett överpris och en del via Rut. Det är helt okej det också.

ANNONS

Det finns också de som tvekar.

–Vi tar 300 kronor i timmen och du betalar hälften av det efter rutavdraget, säger en kvinna på en städfirma i Göteborg.

När GP frågar om hon kan tänka sig svart blir det tyst i luren en stund innan hon svarar igen.

–Rut är egentligen bättre för dig, men vi kan absolut komma överens på ett annat sätt, säger hon och föreslår att vi bokar ett hembesök.

Sammanlagt gick 4 av 10 annonsörer med på att ta betalt svart för städhjälp i hemmet. Resultatet stämmer väl överens med en undersökning från Demoskop tidigare i år, som Dagens Industri var först med att skriva om. Undersökningen visade att 40 procent av svenskarna kan tänka sig att anlita svart arbetskraft.

Men alla är inte lika välvilliga till att utföra svartarbete. Majoriteten av företagen som GP ringt säger blankt nej.

–Nej, så jobbar vi inte, säger en kvinna.

–Det är inget som varken du eller jag skulle tjäna på med tanke på att rutavdraget finns, säger en annan.

Efter rundringningen har GP sökt flera av dem som erbjudit sig att arbeta svart, men ingen har velat ställa upp på en intervju.

ANNONS