Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadskön i Göteborg växer – men utbudet blir allt mindre. Bild: Björn Olsson, Jonas Lindstedt
Bostadskön i Göteborg växer – men utbudet blir allt mindre. Bild: Björn Olsson, Jonas Lindstedt

16 000 kan lämna bostadskön – som växer ändå

16 119 personer är på väg att lämna Göteborgs bostadskö – samtidigt växer den. Kötiden blir längre och lägenheterna färre.
– Det är mycket bekymmersamt, säger Boplats vd Maria Meyer-Martins.

Ny statistik från Boplats visar att bostadskön i Göteborg blir allt längre. Den sista december stod 218 200 personer i kö för ett hyreskontrakt, vilket är 26 707 fler än ett år tidigare.

– Det tillkommer 4 000 till 6 000 nya medlemmar varje månad, samtidigt försvinner mellan 1 500 och 2 000, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats.

Men i takt med att antalet sökande växer så sjunker också utbudet på bostäder för femte året i rad. 2013 annonserades 8 404 lägenheter ut via Boplats – förra året var siffran nere på 6 825.

Boplats VD Maria Meyer-Martins.. Bild: Hilda Grahnat
Boplats VD Maria Meyer-Martins.. Bild: Hilda Grahnat

– Den främsta orsaken det här året är att Chalmers studentbostäder har valt att skapa en egen kö. Därför har vi bara haft 196 studentbostäder jämfört med över 700 året innan. För vanliga lägenheter har det inte varit någon större skillnad jämfört med i fjol, säger Meyer-Martins.

Samtidigt ser man en stadig minskning över tid?

– Ja, det gör man. Det blir fler internbyten och färre som säger upp sina lägenheter. Vi får in fler hyresvärdar som lämnar lägenheter hela tiden, men samtidigt så blir omsättningen mindre.

Fler sitter på sina förstahandskontrakt?

– Ja, precis.

LÄS ÄVEN: Emma har köat i fem år: "Påverkar allting"

Boplats VD: Behöver tiotusentals lägenheter

Detta gör också att den sammanlagda kötiden ökat. Den genomsnittliga kötiden i Göteborg är drygt fyra och ett halvt år. Men då räknar man in privata hyresvärdar som inte behöver gå efter ködagar, vilket i praktiken innebär att kötiden i vissa fall blir väldigt kort. Privata hyresvärdar har i regel också fler och högre krav på dem som söker, vilket gör att trycket blir mindre.

Tittar man däremot på det kommunala beståndet, som går strikt efter antalet ködagar och inte har något inkomstkrav, så är den genomsnittliga kötiden över sex år.

– Det är lång tid. Jag ser fram emot att nyproduktionen kommer igång och hoppas också att vi kan få fart på det kortsiktiga boendet, att fler kan tänka sig att hyra ut, så att vi får plats i Göteborg så länge, säger Meyer-Martins.

LÄS ÄVEN: Här går det fortast att få lägenhet

Du sade samma sak för ett år sedan – hur mycket kan nyproduktionen lösa?

- Ja du, säg så här: Vi hade gärna fått 20 000 lägenheter till.

Under 2017 annonserades 919 nyproducerade lägenheter ut via Boplats.

Trots en växande kö så är över 16 000 personer, som registrerade sig i det gamla systemet före 2014 och därmed har många ködagar, på väg att lämna.

– Deras medlemskap gick ut 31 december och sen har man 90 dagar på sig innan ködagarna försvinner, säger Meyer-Martins.

Kan det få någon verklig inverkan på kön?

– Ju fler som faller bort desto snabbare kommer andra fram.

Förra året sökte över 80 000 personer bostad via boplats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.