Överläkaren vid Sahlgrenska avskedades.
Överläkaren vid Sahlgrenska avskedades. Bild: Jonas Dagson, TT

Överläkaren anmäls – gick till jobbet trots symtom på covid-19

En överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset gick till jobbet, trots uppenbara symtom på covid-19. 13 personer på avdelningen blev sjuka och överläkaren avskedades. Nu anmäls personen även till Ivo som en risk för patientsäkerheten.

ANNONS
|

Det handlar om två dagar i oktober då en överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset gick till jobbet. Det trots ”uppenbara symtom som skulle kunna vara förenliga med covid-19” enligt anmälan till Ivo, skriver nyhetsbyrån Siren.

Enligt överläkarens chef, som gjorde anmälan, bad flera överordnade om att personen skulle gå hem. Överläkaren ska då ha svarat att den har antikroppar mot coronaviruset.

”Vilket invaggade personal och patienter i en falsk säkerhet då personen inte testat sig för vare sig antikroppar eller covid-19 vid något tillfälle”, skriver chefen.

LÄS MER:FHM rekommenderar munskydd – personalen använder visir

LÄS MER:Så använder du ett munskydd på rätt sätt

13 personer blev sjuka

Överläkaren hade både besök på den aktuella mottagningen och deltog i möten med andra personer.

ANNONS

Personen ska ha bett om att bli testad för corona vid två tillfällen, men fick veta att det bara var chefer som kunde boka in testning. Enligt anmälan bör läkaren ha haft misstanke om smitta eftersom personen bad om att bli testad.

”Trots detta åkte personen till sin arbetsplats och deltog i team samt planerade att delta i medarbetarsamtal”, står det i anmälan.

LÄS MER:Ingen extra ersättning – trots tunga pass med skyddsutrustning

Avskedades från sitt jobb

13 personer på avdelningen ska därefter ha blivit sjuka i covid-19, även om anmälaren skriver att det är omöjligt att avgöra vem som blivit smittad var i en pandemi. Men man skriver också att endast en av de 13 kunde uppge en annan potentiell smittkälla.

Av de som smittades var en patient, två anhöriga och resten personal.

Läkaren har nu anmälts till Ivo som en risk för patientsäkerheten och har avskedats från sitt jobb.

LÄS MER:Nya råd: Barn bör stanna hemma om familjemedlem har covid-19

ANNONS