Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotografen Anders Wester fångade blixtskådespelet från sin lägenhet på Kvarnberget – dessa två blixtar slog ned 21.45. Bild: Anders Wester
Fotografen Anders Wester fångade blixtskådespelet från sin lägenhet på Kvarnberget – dessa två blixtar slog ned 21.45. Bild: Anders Wester

Åska och blixtar har dragit in

Det blixtrade vid 22-tiden över Hisingen, Öckerö, Björkö och Hönö på tisdagskvällen, vilket synts över stora delar av Göteborg. Orsaken är att kallare luft är på väg in från Danmark och påverkar vädret de kommande par dagarna.

– Ja, vi ser en del blixtregistreringar nu. Det väntar ostadigare väder dagarna framöver, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

– Det handlar om att en kallare luftmassa trycker på från sydväst efter det varma väder vi har haft. Och i gränszonen blir luften instabil.

En som fångade blixtskådespelet var fotografen Anders Wester, boende på Kvarnberget.

– Jag använder två kameror och lät dem ta bilder var femte sekund och hade lång slutartid på, säger han.

I södra Danmark och söder om Skåne finns en stor åskfront just nu och det är risk för fortsatt åska under natten.

– Det är svårbedömt exakt var dessa åskceller dyker upp. Men det kommer att vara ostadigt och risk för regn under onsdagen och torsdagen, säger Kristian Silver.

Vid 22.30 var det fortsatta blixtnedslag – förutom öarna och Hisingen slog blixtar ned i ett band upp mot Stenungsund och Uddevalla.

SMHI har utfärdat en risk för stora regnmängder under onsdagen i Göteborg och Bohuslän och på fler håll i Västra Götaland. Det kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Och det finns en risk för översvämmade vägar. Samtidigt påpekar SMHI att det finns stora osäkerheter i hur vädret kommer att utvecklas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.