Åsas mobilskal innehöll höga halter arsenik

Mobiltelefonskal som har sålts i Teknikmagasinets 85 butiker i Sverige kan innehålla höga halter av arsenik. GP har analyserat skal från företaget som innehåller så höga halter att Kemikalieinspektionen nu har valt att inleda en utredning.
– Vi tror att det är första gången vi hör om så här höga halter, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen.

ANNONS
|

Under Black Friday-rean den 24 november köpte Åsa Gunnarsdotter från Mölnlycke ett nytt skal till sin Iphone på Teknikmagasinet i Nordstan i Göteborg.

Skalet är enligt Teknikmagasinet i läder och har ett motiv av ett lejon målat i färgglada mönster. Skalet är importerat från Teknikmagasinets egen tillverkare Izound och är enligt företagets produktinformation tillverkat vid en fabrik i Kina.

Åsa Gunnarsdotter.
Åsa Gunnarsdotter.

Efter att ha använt skalet under ett par dagar upptäckte Åsa Gunnardotter hur hon började få små sår och torrsprickor längst upp på fingertopparna. Besvär som senare försvann efter att hon slutade använda det.

– Jag kände också något slags obehag när jag hade skalet nära mig. Från början funderade jag på om det kunde vara att vi hade börjat använda en ny tvål, men min man misstänkte att det kunde vara något med skalet och tog därför med sig det till jobbet för att analysera det, säger Åsa.

ANNONS

Hennes man, Per Samuelsson, har arbetat som miljökonsult i 15 år och har bland annat som arbetsuppgift att mäta halter av arsenik i odlingsbar jord. Han berättar att han misstänkte att skalet kunde innehålla arsenik då en kollega till honom för några år sedan fick hudbesvär efter att ha borstat ner ett ämne som visade sig innehålla arsenik från en hylla.

Innehöll höga halter arsenik

För att analysera skalet tog han med det till sin arbetsplats där han undersökte det med ett så kallat XRF-instrument.

– Det är ett direktmätande instrument som skickar ner en röntgenstråle i materialet och beroende på vilken energi instrumentet får tillbaka så talar det om vilket grundämne som finns i det man mäter på, förklarar Per Samuelsson.

När han använde metoden på sin hustrus mobilskal häpnande han av resultatet. Skalet visade sig enligt mätningen innehålla över 3 000 PPM (part per miljon) arsenik.

– Det är oerhört högt. PPM motsvarar milligram per kilo och för att man ska få odla i jord får halten inte vara mer än 25 PPM, säger Per Samuelsson.

När GP dagen efter Pers första analys låter testa ett likadant skal som köps i samma butik, fast tre veckor senare, blir mätvärdena ännu högre. När Per testar GP:s skal med lejonmotiv visar hans instrument att det innehåller över 3 900 PPM arsenik. Däremot innehåller två snarlika skal från samma tillverkare, fast med andra motiv, inga halter alls av arsenik.

ANNONS

Kemikalieinspektionen startar utredning

Margareta Daho är inspektör på Kemikalieinspektionen, en tillsynsmyndighet som arbetar för att minska riskerna för att människor och miljön ska skadas av farliga ämnen.

Skalen som enligt mätningarna innehåller höga halter arsenik köptes hos Teknikmagasinet i Nordstan den 24 november och 15 december. Produkten har under lång tid sålts i alla 85 butiker som företaget driver i Sverige.
Skalen som enligt mätningarna innehåller höga halter arsenik köptes hos Teknikmagasinet i Nordstan den 24 november och 15 december. Produkten har under lång tid sålts i alla 85 butiker som företaget driver i Sverige.

Efter att GP i slutet av förra veckan informerade myndigheten om Pers provsvar meddelar Margareta Daho att kemikalieinspektionen har inlett en egen utredning.

– Vi tror att det är första gången vi hör om så här höga halter. Vi har tidigare inte haft något analysprojekt som riktar sig mot arsenik då vi inte har upptäckt halter som vi har sett några risker med, men nu behöver vi kanske göra en ny värdering, säger hon.

Margareta Daho betonar samtidigt att det är långt ifrån säkert att mobilskalet är hälsofarligt och att det är den verkliga källan till Åsa Gunnarsdotters hudbesvär.

– Vi använder själva XRF som en screeningmetod, men metoden kan inte avgöra hur ett ämne är bundet. Arsenik finns i både giftiga och bland annat cancerframkallande former, men även i ofarliga och helt harmlösa. Det är viktigt att den här användaren får svar på vad som har orsakat hennes besvär, men besvären kan lika gärna ha orsakats av något annat ämne i skalet eller komma från en helt annan källa.

Margareta Daho menar också att en avgörande faktor för om mobilskalen är hälsofarliga beror på om arseniken i dem kan frigöras från produkten och därmed kan exponeras för människor. För att få svar på det krävs ytterligare och mer avancerade analysmetoder.

ANNONS

– Det vi kommer göra nu är att själva köpa in ett antal skal om vi kommer att analysera med XRF. Får vi samma resultat som ni fick kommer vi sannolikt att gå vidare genom att göra mer avancerade analyser som sedan en grupp med riskbedömare kan komma att få titta på för att se om materialet kan påverka människors hälsa.

Teknikmagasinet stoppar försäljningen

Fredrik Åslund är pressansvarig på Teknikmagasinet. I ett mejl uppger han för GP att företaget tar Per Samuelssons mätningar på största allvar. Han uppger att den aktuella produkten har sålts under lång tid och att Teknikmagasinet tidigare inte har fått några indikationer på att skalen skulle innehålla något farligt. Han uppger fortsatt att företaget alltid kontrollerar sina produkter och har tydliga rutiner för att se till att varorna de säljer uppfyller de krav som finns. Åslund meddelar att Teknikmagasinet nu själva kommer att undersöka skalen och att företaget på grund av GP:s uppgifter omedelbart har slutat att sälja dem.

– Våra prylar ska alltid möta marknadens regelverk, så enkelt är det, våra kunders säkerhet är av högsta prioritet, skriver Fredrik Åslund till GP.

Fakta:

Arsenik är ett grundämne som finns naturligt i berggrunden och i jorden. Arsenik finns i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den som är giftig för människan. Mängden oorganisk arsenik du får i dig beror mest på hur mycket av ämnet som finns i dricksvattnet och hur mycket spannmålsprodukter du äter, framför allt ris. Arsenik kan påverka hälsan både om man utsätts för ämnet tillfälligt eller under lång tid. Att få i sig höga halter under lång tid ökar risken för cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i lever och njurar. Det kan också leda till hjärt- och kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och hudförändringar. Källa: Livsmedelsverket

Gränsvärden: Enligt Kemikalieinspektionen finns inga gränsvärden för hur hög halt arsenik föremål som till exempel mobilskal får innehålla. Däremot har företag ett generellt ansvar att försäkra sig om att produkter som de säljer inte är skadliga för miljön eller människors hälsa.

För dricksvatten finns det ett EU-gemensamt gränsvärde på 10 µg/l. (µg=mikrogram).

Forskarrösten:

Marie Vather är professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och är en av Sveriges främsta forskare när det gäller vilka effekter exponering av arsenik kan innebära för människors hälsa.

– Jag tycker det är väldigt märkligt att det är arsenik i skalet. Förr i tiden hade man det i färg i gröna tapeter som folk kunde bli sjuka av, men jag har inte hört att det skulle kunna ge något eksemliknande vid kontakt som det låter som i det här fallet. Jag tror att besvären beror på något annat.

Avgörande för om mobilskalet är hälsofarligt eller inte är enligt Marie Vahter om arsenik kan frigöras från det.

– För att se det kan man lägga skalet i en vattenlösning i något dygn. Kommer arsenik loss då skulle det ju kunna vara obehagligt om ett barn suger eller tuggar på det.

ANNONS