Bremlan.
Bremlan. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg

Årets semmelnyhet är ovanligt svårsmält

Att förnya den klassiska semlan har närmast blivit tradition. Efter baklavasemlan, wienersemlan och nachosemlan presenterar nu Räddningstjänsten Storgöteborg sitt bidrag: bremlan.

ANNONS
|

Dela en slätbulle på mitten, stoppa in ett brandlarm och pudra över florsocker. Så gör du Räddningstjänsten Storgöteborgs variant på semlan. Utspelet på fettisdagen är en uppmaning till folket att testa sina brandvarnare.

LÄS MER:Vi behöver semlor mer än någonsin

”Det blev ett bra tillfälle för oss att påminna dig om att trycka på knappen, testa dina brandvarnare idag och fira med en riktig semla efteråt!”, skriver de på Facebook.

Högst antal omkomna i dödsbränder på länge

Länge hade Sverige en stabil minskning av döda i bränder men trenden är nu bruten och antalet omkomna förra året var det högsta på länge. Under 2020 dog 91 personer dog enligt statistik från Brandskyddsföreningen. Det kan jämföras med 81 personer under 2019 och 72 personer under 2018.

ANNONS

– Vi vill ta alla chanser att påminna folket om att testa sina brandvarnare, säger Elin Bergström, kommunikatör på Räddningstjänsten Storgöteborg. En fungerande brandvarnare är världens billigaste livförsäkring.

Ökningen av omkomna i dödsbränder kan ha ett samband med coronapandemin, menar Brandskyddsföreningen. Fler är ensamma och besök från hemtjänst, socialförvaltning och räddningstjänst har ofta uteblivit.

Gör succé på sociala medier

Reaktionerna på semmelbidraget har enligt Elin Bergström varit enbart positiva.

LÄS MER:Test: Göteborgs godaste semla 2021

– En hel del hejarop, tummar upp och skrattemojis. Sen är det ju några kreativa kommentarer också – en som skriver att vi förstås vill undvika hetvägg, säger Elin Bergström.

ANNONS