Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saltholmen är ett populärt ställe för göteborgare att ta sig till i högsommarvärmen. Den som tänker att åka dit bör undvika att ta spårvagnen för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Bild: Adam Ihse/TT
Saltholmen är ett populärt ställe för göteborgare att ta sig till i högsommarvärmen. Den som tänker att åka dit bör undvika att ta spårvagnen för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Bild: Adam Ihse/TT

Årets midsommar varmaste i Göteborg på 2000-talet

Prognoserna talade sitt tydliga språk. Och strax efter klockan 12.00 kunde SMHI konstatera att midsommarafton 2020 är den varmaste i Göteborg på hela 2000-talet.
Redan på midsommardagen kan dock vädret bli som förbytt då kraftiga åskskurar och eventuella skyfall är att vänta.
– Just nu finns det också en risk för regnskurar och åska redan under eftermiddagen, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

Midsommarafton 2020 blir på många sätt inte som vanlig i och med coronapandemin. Till och med vädret ser ut att bli ovanligt med tanke på högsommartemperaturerna som råder.

Inte ens under natten mot midsommardagen väntas temperaturerna sjukna mer än några decimaler under 20 grader i Göteborgsområdet.

Det finns också en del som talar för att temperaturerna kommer ligga kvar över 20 grader – vilket i så fall skulle innebära att det blir vad meteorologerna kallar för en tropisk natt.

– Det kommer med stor sannolikhet att bli tropisk natt någonstans i Göteborgsområdet, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

Kan bli varmaste midsommar på 32 år

När det gäller maxtemperaturerna berättade han under midsommaraftons förmiddag att det med stor sannolikhet skulle slås ett nytt värmerekord i Göteborg. Det mesta talade då för att Göteborg skulle få få den varmaste midsommarafton på hela 2000-talet.

– Jag skulle nästan säga att det är säkert att det blir så. Det tidigare rekordet är 26,1 grader. Redan klockan 10.00 var det 24,6 grader och det ska nog mycket till för att det rekordet inte ska slås. Temperaturen bara stiger och stiger nu, berättade Max Lindberg Stoltz.

Två timmar senare blev det bekräftat då en temperatur på 26,6 grader uppmättes i Göteborg.

Senare under dagen kan det bli ännu varmare.

Förmiddagsprognoserna i Göteborg talade om maxtemperaturer någonstans runt 28-29 grader.

Max Lindberg Stoltz berättar att han endast har statistik från samtliga midsommaraftnar under 2000-talet, men han har också data på en rekordafton från 1988.

– Uppgiften kommer från våra klimatolegers blogg. 1988 var det 29,2 grader. Skulle det bli varmare i dag så blir det den varmaste midsommarafton på 32 år i alla fall. Längre tillbaka än så har jag ingen möjlighet att kolla just nu, säger han.

Och det är inte bara i Göteborg som det är varmt. Hela västkusten kommer att bada i sol under dagen och i mellersta och norra Bohuslän talar prognoserna för att det kommer att bli över 30 grader.

– Över Tjörn, Orust och en bit uppåt mot Smögen har vi platserna där det ser ut att kunna bli som allra varmast idag med temperaturer på upp mot 31 grader. Sedan får vi se vilken ort som får den högsta temperaturen, säger meteorologen.

Under lördagseftermiddagen finns det stor risk att det kommer att bi åska i stora delar av Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson/TT
Under lördagseftermiddagen finns det stor risk att det kommer att bi åska i stora delar av Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson/TT

Solen byts ut mot åska

Redan under midsommardagen kan vädret dock växla. Under lördagseftermiddagen är det stor risk för kraftiga åskskurar och eventuellt rena skyfall.

– Den varma och fuktiga luftmassan är väldigt rik på energi. När det blir en hävning av luften och den puttas uppåt kan det blir kraftiga regn- och åskskurar och det ser ut att kunna bli det i hela Göteborgsområdet under lördagseftermiddagen. Det kan också bli så att det lokalt blir lite lättare åska och regnskurar på sina håll redan under eftermiddagen, men på lördag väntas de bli kraftigare.

På söndag väntas högsommartemperaturerna sedan också avta något till temperaturer på knappa 20 grader. Redan framåt nästa helg väntas samtidigt ett nytt högtryck att röra sig in över Sverige igen söderifrån.

– Då kan vi nog räkna med att det återigen blir högsommartemperaturer, säger Max Lindberg Stoltz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.