Årets första tång såld på Göteborgs fiskauktion

Göteborgs auktion har hummer och makrillpremiär – och sedan två år tillbaka även tångpremiär. Under torsdagen gick den första lådan under klubban och slantarna gick till välgörenhet.

ANNONS
|

– Då var det dags för tången, ropar auktionsförättaren Tony Carlsson ut över golvet i Göteborgs fiskauktion.

Det är tredje året de har en särskild tångpremiär. Tidigare år har det varit en leverantör, men i år är de tre. Sockertång och havssallat har radats upp på pallar mellan räkor, torskar och krabbklor.

För Hanna Wånge är det första odlingsåret och därmed första gången hennes tång ska säljas på auktionen. Med stöd av sin pappa, en tidigare sjökapten, och med hjälp av en liten fiskebåt odlar hon sockertång på fyra stycken 100 meter långa linor i havet utanför Kungsbacka.

– Det är superkul, det har gått jättebra, säger hon.

ANNONS

Varför just sockertång?

– Det är den som odlas mest och vad jag har förstått, är lättast att odla. Så den kändes bra att börja med, men sen har vi absolut inte stängt dörren för andra arter, säger Hanna Wånge.

Cassandra Köbbel, från Ten Island Seafarm, är veteranen i gänget. Hon har varit med alla tre år och odlar sin tång utanför Hälsö. Förutom till fiskauktionen säljer hon till lokala restauranger ute i skärgården och privatpersoner.

– Det är mitt lilla miljöprojekt, säger hon och berättar att hon skördar från paddleboards på eftermiddagar och helger vid sidan av sitt vanliga jobb.

Tidigare åren så har premiärlådan gått för 800 respektive 1000 kronor för ett halvt kilo. I år samlade de tre leverantörerna ihop tång till en större låda som kommer att säljas först. Pengarna ska gå till Sjöräddningen.

Priset: 620 kronor

När Tony Carlson sätter igång auktionen går det snabbt. Flera åskådare är dock rutinerade besökare och budar med små gester eller ljud. Priset för den första lådan hamnar på 620 kronor.

– Det var roligt. Vi önskar att det hamnar på samma nivåer som hummerpremiären framöver, men allt har en start, säger Cassandra Köbbel.

Tony Carlsson fortsätter auktionen och inom några minuter har alla 30 lådor tång gått under klubban och fördelats mellan restaurangägare, fiskhandlare och inköpare.

ANNONS

Säljs till Kungsladugård

Thomas Cruz Kollberg från Luckans fisk i Kungsladugård kammade hem både välgörenhetslådan och ett antal lådor till. Han berättar att de både säljer i lösvikt och använder tång i vissa produkter, som inlagd sill.

– Det är många olika kategorier som köper. Det är matintresserade som är nyfikna på produkten. En del vill läsa sig mer och plocka själva eller odla själva, säger han.

Innan han går vidare för att ropa hem lite skaldjur berättar han att han gärna hade sett att ytterligare några fler hade varit med och budat, för att trissa upp priset.

Också Henrik Johansson Utbult lyckades ropa in ett paket med tång för Öckeröfiskarens räkning. Han säljer fisk uppåt Falköping, men upplever att intresset för tång är större närmare kusten.

– Det säljs mest till hippa restauranger, det är ju lite trendigt. I Falköping är det mest bönder som kommer in, där är det mindre intresse. Men man måste börja någonstans. Om det inte blir sålt får jag väl ta hem det själv.

Tång och alger som går att äta

Det finns många olika sorters alger och tång som går att äta, här är fem exempel.

Blåstång En brunalg som kan bli flera hundra år gammal. Den växer längs nästan hela svenska kusten och kan användas i soppa eller kokas med potatis, men kan också torkas till te.

Knöltång En brunalg som liknar blåstången. De ljusa och mjuka skotten är bäst att äta och de kan klippas av med sax. Den behöver koka i 10-15 minuter.

Sockertång En brunalg som växer på undervattensklippor och även kan kallas sockertare eller skräppetare. Smakar sött och är bäst att plocka på våren då den inte hunnit få påväxt på sig.

Korvsnöre En brunalg med cylindriska snören som främst finns på våren. De är vanliga längs hela den svenska kustremsan, nästan hela vägen upp i Bottenviken.

Tarmalg En grönalg som även kallas rörhinna och kan växa på bryggor, träpinnar och båtar, men växer ofta i vattenbrynet på grunda grus- och sandstränder. Ska vara god att fritera.

Källor: Göteborgs universitet, Sjömat (Kennet Lundin)

LÄS MER:Marinbiologen som äter allt har skrivit en kokbok

LÄS MER:Framtidens mat odlas i Frihamnen

ANNONS