Äldreboendena öppna för nära och kära

På torsdagen släpptes nära och kära in på landets äldreboenden igen efter att det halvårslånga förbudet hävts.
– Det ska bli gott att få se honom där inne, säger Birgitta Lindkvist som ska få se sin mans lägenhet på Annedals äldreboende för första gången sedan han flyttade in för några månader sedan.

ANNONS
|

Birgitta Lindkvist spritar sina händer och drar visirets vita band över huvudet så att de två vita skumbitarna håller plastarket på plats i pannan. Nu är hon bara en hisstur från sin man Peter Lindkvists lägenhet på Annedals äldreboende. Hon fick vara med när han flyttade in för några månader sedan.

– Jag försökte hjälpa honom lite till rätta, för han har varit i blind i ungefär ett och ett halvt år. Sen fick han vara i karantän i två veckor, då fick jag inte träffa honom. Jag fick ringa istället, men han var väldigt orolig då. Det var en tuff period, säger Birgitta.

ANNONS

Nu har hon nästan glömt bort hur lägenheten ser ut efter att ha varit hänvisad till att enbart ses utomhus de senaste månaderna. Birgitta har försökt komma nästan varje dag för att promenera och fika med sin man sedan 36 år.

– Jag saknar honom något fruktansvärt, säger Birgitta.

Torsdagen 1 oktober var första dagen besökare kunde komma in på äldreboendena i landet efter att det sex månader långa förbudet upphört att gälla.
Torsdagen 1 oktober var första dagen besökare kunde komma in på äldreboendena i landet efter att det sex månader långa förbudet upphört att gälla. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Äldreboenden öppnar för besök – "nödvändigt"

Hon tillägger att personalen har kommit ut med Peter i ur och skur, men att det ibland har varit lite väl dåligt väder.

– Ibland gick jag härifrån och funderade att ”får jag inte corona så får jag väl lunginflammation istället”, säger hon.

Birgitta hade hunnit börja fundera på hur de skulle göra med besöken i höst när beskedet om att besöksförbundet skulle hävas kom.

”Dumt att införa besöksstopp”

Hon poängterar att hon nu får ta det lite som det kommer, att vi fortfarande inte vet hur pandemin kommer att utvecklas och att det kan komma bakslag i form av nya restriktioner kring besöken.

– Jag tyckte det var ganska dumt att införa besöksstopp, för de som har anhöriga på ett äldreboende går inte dit om de är sjuka eller förkylda. De allra flesta har lite sunt förnuft och vill inte riskera att smitta sina anhöriga, säger Birgitta.

I lägenheten på sjätte våningen har Peter parkerat sig i en fåtölj. Birgitta får slå sig ner på ett färgglatt portugisiskt överkast på sängen med visiret på. De berättar om de årliga resorna, stugan och hur Birgitta fick sitt smeknamn Poggen (för att Peter tyckte att hon såg ut som en igelkott i en barnbok med sitt korta hår).

ANNONS

Reglerna säger ändå att besökarna ska hålla avstånd. Kramar och pussar är fortfarande inte något som personalen rekommenderar.

LÄS MER:Tre äldre: så fick de sina liv ödelagda av corona

När besöket är över måste de besökande också eskorteras från rummet och ut ur huset, för att det inte ska bli trängsel i hissen eller korridorerna.

Bara bokade besökare

Enhetschefen Magnus Johnsson förklarar att det främst är huset som avgör vilka restriktioner de måste ha. På Annedals äldreboende har de valt att begränsa antalet personer som får komma åt gången till två, eftersom de har relativt små hissar. Redan under torsdagen är det flera nära och kära som har valt att boka in ett besök.

Även om mycket lämnas åt de ansvariga på de olika äldreboendena, så finns det föreskrifter för hur besöket bör gå till från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Även Göteborgs stad har antagit vissa riktlinjer. De handlar bland annat om att boendet ska boka in besökare och följa dem till och från rummen eller lägenheterna. Enligt kommunen är anledningen att de ska kunna begränsa antalet personer i samma rum. Men de handlar också exempelvis om att det ska finnas tillgång till tvål eller handsprit och att besökarna ska bära visir hela tiden de är på äldreboendet.

Men dagen är efterlängtad av de äldre på Annedals äldreboende, berättar Magnus Johnsson.

ANNONS

– De är väldigt glada åt det, de har väntat på det här.

Närhet är extra viktigt för Peter som förlorade synen för lite mer än ett år sedan, även om pussar och kramar inte är något äldreboendets personal rekommenderar riktigt än.
Närhet är extra viktigt för Peter som förlorade synen för lite mer än ett år sedan, även om pussar och kramar inte är något äldreboendets personal rekommenderar riktigt än. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Ökad coronarisk när äldreboenden öppnar – ansvaret betonas

ANNONS