Illustrationen visar atomerna i en guldkon som utsätts för ett starkt elektriskt fält. Fältet runt konens spets gör så att guldatomerna blir exalterade. Då släpper de nästan alla sina kopplingar till varandra och ytskiktet smälter.
Illustrationen visar atomerna i en guldkon som utsätts för ett starkt elektriskt fält. Fältet runt konens spets gör så att guldatomerna blir exalterade. Då släpper de nästan alla sina kopplingar till varandra och ytskiktet smälter. Bild: Alexander Ericson

Ny guldupptäckt för Chalmersforskare

Chalmers har återigen brutit ny mark inom forskningsvärlden. Forskaren Ludvig de Knoop är först med att få guld att smälta i rumstemperatur. ​​​
– Det här är ett extraordinärt fenomen som ger oss nya grundläggande kunskaper om guld, säger han.

ANNONS
|

Gemene man som vill smälta guld måste fortfarande boka in ett besök hos guldsmeden – men nu har forskare på Chalmers även hittat ett helt nytt sätt. Med hjälp av ett elektronmikroskop har Ludvig de Knoop, som arbetar på institutionen för fysik, lyckats smälta ädelmetallen i rumstemperatur.

Bild: Johan Bodell/Chalmers

– Jag blev verkligen överraskad av upptäckten. Det här är ett extraordinärt fenomen som ger oss nya grundläggande kunskaper om guld, säger han i ett pressmeddelande.

När guldatomerna påverkades av det elektriska fältet lämnade de sin ordnade struktur och släppte nästan alla kopplingar till varandra. Vidare experiment visade också att det gick att växla mellan ordnad och smält struktur.

ANNONS

LÄS MER:Cellink har gått från startup till börsgunstling

Nya tekniska möjligheter

Just den kontrollerbara växlingen kan användas på olika praktiska sätt i framtiden, enligt Eva Olsson, professor på institutionen för fysik på Chalmers.

– Eftersom vi kan styra och byta egenskaper för de yttersta atomlagren öppnas dörrar för olika typer av applikationer. Till exempel kan tekniken användas i sensorer, katalysatorer och transistorer. Den erbjuder också möjligheter för nya koncept för kontaktlösa komponenter​, säger hon i ett pressmeddelande.

Upptäckten har brutit ny mark inom materialvetenskapen och resultatet har publicerats i tidskriften Physical Review Material. Men det var först i efterhand som de Knoop märkte av processen.

Forskaren hade placerat en minimal guldkon i ett elektronmikroskop och ställt in maximal förstoring och dragit på ett extremt kraftigt elektriskt fält. Tanken var att studera hur guldatomerna påverkades av spänningen. Men när han studerade filmen från mikroskopet i efterhand märkte han av att de faktiskt smälte.

ANNONS