Metoo-kampanjen har spridit sig över hela världen. Bara på twitter har nästan två miljoner kvinnor delat sina berättelser.
Metoo-kampanjen har spridit sig över hela världen. Bara på twitter har nästan två miljoner kvinnor delat sina berättelser.

Miljontals kvinnor vittnar om övergrepp

Kampanjen #metoo började spridas i sociala medier efter att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för sexuella trakasserier. Bara på twitter har nästan två miljoner kvinnor världen över nu delat sina erfarenheter.

ANNONS
|

Me too, eller #metoo, är en hashtag (används för att kategorisera relaterade inlägg) som skapades i sociala medier för att uppmärksamma utbredningen av sexuella övergrepp mot kvinnor. Rörelsen dök först upp 2006, när den amerikanska kvinnorättsaktivisten Tarana Burke skapade en liknande kampanj på det sociala nätverket MySpace.

Hashtaggen fick sedan spridning igen under oktober 2017 efter att filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för våldtäkt av flera kända skådespelerskor. Skådespelerskan Alyssa Milano twittrade då och bad kvinnor som utsatts för sexuella ofredanden att svara på hennes tweet med #metoo. Taggen fick snabbt internationell uppmärksamhet på twitter och sedan på andra sociala medier.

ANNONS

Hyllades av Wallström

Uppropet nådde sedan Sverige och hyllades där av utrikesminister Margot Wallström som själv upplevt sexuella trakasserier inom politiken.

– Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara, sa hon i en intervju med TT.

Margot Wallström är inte den enda politiker som drabbats. 1 300 kvinnliga svenska politiker har nu samlats i ett gemensamt upprop som de kallar för #imaktenskorridorer.

Listan på de branscher där kvinnor har blivit utsatta för övergrepp är lång.

I uppropet #tystnadtagning berättar över 700 svenska skådespelare om de trakasserier de utsatts för i samband med sitt yrke.

Det största uppropet hittills kommer dock från vården. Över 10 000 läkare och läkarstudenter har skrivit under uppropet för att uppmärksamma trakasserierna som de har upplevt.

Ny lagstiftning i Frankrike

Också i skolväsendet har kampanjen uppmärksammats. Nästan 4 000 lärare och över 1 700 elever har skrivit under upprop för att stoppa sexuella trakasserier i skolan. Under hashtaggarna #tystiklassen och #ickegodkänd berättar både lärare och elever om övergreppen.

Me too-kampanjen har blivit mycket uppmärksammad över hela världen och i Frankrike skapades hashtaggen #BalanceTonPorc, vilket ungefär betyder “häng ut svinet”. Taggen delades av många, men kritiserades sedan eftersom den uppmanade deltagarna att namnge männen. #BalanceTonPorc i kombination med #metoo och #moiaussi (jag också) ledde till stora demonstrationer och införandet av en ny lag mot sexuella trakasserier.

ANNONS
ANNONS