Liberalerna: Sätt in vakter i Göteborgs förorter

ANNONS
|

Liberalernas förslag har nu lagts fram i en motion tillGöteborgs kommunfullmäktige. Enligt partiet är det en åtgärd som man vill genomföra för att öka tryggheten i socialt utsatta områden som i till exempel Hammarkullen och Biskopsgården.

Helene Odenljung tar upp Landskrona som ett exempel på en kommun där man redan har genomfört ett liknande förslag.

– Landskrona har provat en sådan här modell med trygghetsvakter och detskulle vi också vilja prova. Egentligen grundar det sig i att Göteborg behöver fler poliser, men poliser tar tid att utbilda och även om alla partier nu är engagerade i att få fler poliser så kommer de ta tid innan de finns på plats, säger Odenljung.

ANNONS

Vad ska de här vakterna konkret göra?

– I Landskrona har det handlat mycket om att de har en lugnade effekt. Många upplever att det är väldigt otryggt på stan. Då har de här trygghetsvakterna haft en lugnade inverkan. Vi kan också se att det under helgkvällar inte heller alltid är jättetrevligt på alla linjer i kollektivtrafiken och en tanke skulle kunna vara att man har sådana här trygghetsvakter även vid vissa knutpunkter eller på vissa buss- eller spårvagnslinjer.

I ett pressmeddelande skriver Liberalerna att förslaget är en åtgärd för att "återupprätta rättssamhället med anledning av den rådande situation med parallella rättssystem i flera av Göteborgs stadsdelar".

Helene Odenljung tror inte att extra vakter skulle få motsatt effekt och istället skapa ytterligare oro i Göteborgs förorter.

– Jag tror faktiskt inte det. Man kan ju bara titta på de senaste dagarna i Stockholm där det har varit mycket fler synliga poliser och vad det haft för inverkan på människor. Väldigt många kvinnor upplever det också otryggt att stå själva vid till exempelen spårvagnshållplats och jag tror att det är precis tvärtom - att människor hade upplevt en ökad trygghet av ett sådant här förslag.

Behöver de här vakternanågon särskild utbildning som ni ser det?

ANNONS

– Nej, men deska vara arbetsledda av polisen. Det här är ingen polisfunktion utan det ska vara en trygghetsskapande åtgärd. I Landskrona har vakterna varit anställda av kommunen och där harman sett att skadegörelsen har minskat. Det handlar om människor som har vanliga jobb på andra tider av dygnet. Mansåg att det var kompisen mamma som var ute som trygghetsvakt och då var det inte så kul att bli igenkänd av henne, säger Odenjung.

Har ni någon uppfattning om hur många vakter det skulle kunna handla om och hur mycket ett sådant hör förslag skulle kunna kosta?

Man får gör en kartläggning över vilket behov som finns. Vissa bostadsbolag kanske kan minska sina kostnader nät det gällerskadegörelse. Då skulle det här kanske kunna bli en besparingistället då man slipper andra utgifter.

Men det kan ni ju inte veta på förhand, ni måste ha någon uppfattning i kronor och ören kring hur mycket pengar ni skulle vilja satsa?

–Först vill vi se vad vad det här kan ge. Då får olika bolag titta på det här tillsammans med berördaförvaltningar och kollektivtrafiken. I Alliansens förra budgetförslag avsatte vi fem miljoner kronorför att kunna göra det här i kollektivtrafiken. Det skulle kunna handla om både mer och mindre pengar.

ANNONS

Du säger att de härär en åtgärd som ni vill genomföra i väntan på att Göteborg ska få fler poliser, men det här är ju ett förslag som ni också anser behöver utredas. När tror duatt det här skulle kunna bli verklighet i Göteborg?

–Om flerapartiertycker det är en bra idé skulle det kunna gå ganska fort, kanske redan i höst, säger Helene Odenljung.

Socialdemokraterna i Göteborg har avböjt att kommentera förslaget.

"Frågan rör en gammal motion som de lagt tidigare och som kommer behandlas i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna kommer ta ställning till frågan då och har tyvärr inget att säga nu", skriver kommunikationsombudsmannen Andreas Sjöö i en kommentar till GP.

ANNONS