Vid universitetssjukhuset i Stavanger har man hittat levande skabb på patienters mobiltelefoner. Det kan tyda på att skabbdjuret överlever längre än man tidigare trott.
Vid universitetssjukhuset i Stavanger har man hittat levande skabb på patienters mobiltelefoner. Det kan tyda på att skabbdjuret överlever längre än man tidigare trott. Bild: Carina Johansen

Extrem ökning av skabb i Norge

Skabb som drabbar människor har ökat explosionsartat i Norge det senaste året, för ett läkemedel har försäljningen stigit med över 500 procent. Men hittills finns inga tecken på en liknande ökning i Sverige.

ANNONS

Skabbdjuret angriper människan genom att gräva gångar i hudens yttersta lager, där de sedan lägger ägg. Det vanligaste symptomet är att det kliar, speciellt på kvällar och nätter. På händer och fötter kan man också se gångarna som djuren gräver under huden.

I Norge ökade antalet fall av skabb dramatiskt under 2019.

– Normalt behandlar vi mellan tio och tolv patienter för skabb varje år. Under 2019 behandlade vi över 150, säger Marit Saunes, avdelningschef för hudavdelningen på universitetssjukhuset i Trondheim, till tidningen Adresseavisen.

LÄS MER:Redo att möta coronaviruset – här kommer eventuella fall i Göteborg att hanteras

Smittar vid hudkontakt

Ökningen i Norge märks också i läkemedelsstatistiken. Försäljningen av den receptbelagda medicinen Stromectol har ökat från 1736 förpackningar 2018 till över 10 000 under förra året. Det är en ökning med drygt 500 procent.

ANNONS

Lill-Marie Persson är läkare på hudmottagningen på Skaraborgs sjukhus. Enligt henne har antalet fall av skabb i Sverige ökat något under de senaste åren.

– Vi umgås i dag på ett annat sätt än tidigare med många möjligheter till närkontakt. Det krävs lite längre kontakt hud mot hud för att bli smittad, säger Lill-Marie Persson.

LÄS MER:Rävskabb i Göteborg – så skyddar du din hund

När en person drabbas av skabb ska alla som haft nära kontakt med personen samtidigt genomgå behandling. För en person som smittas för första gången tar det mellan fyra och sex veckor innan man får symptom.

– Under den tiden kan man smitta andra utan att veta att man har någonting själv. Huvudsymptomet på skabb är klåda, som är mest uttalad nattetid. Det smittar bland annat om man umgås nära eller ligger i samma säng, säger Lill-Marie Persson.

Kallas för Norsk skabb

Hur allvarliga symptomen blir beror på hur starkt kroppens immunsystem är. Vanligtvis finns ungefär tio skabbdjur på en människa, men med ett svagt immunsystem kan man ha flera hundra djur under huden. Då är risken för smittspridning större och det är inte ovanligt att till exempel personal på äldreboenden smittas av de boende. Den värre formen heter krustös skabb, men kallas också norsk skabb.

– Det är för att man först identifierade den här typen av skabb på en norrman, det har inget med Norge att göra, säger Lill-Marie Persson.

ANNONS

Fakta

Det är olika sorters skabb som drabbar människor respektive djur. Den typ av skabb som drabbar djur kan inte föröka sig hos en människa, men man kan ändå få kliande bett.

Läkare på universitetssjukhuset i Stavanger har nyligen hittat levande skabb på patienters mobiltelefoner, vilket kan betyda att djuren överlever längre än man tidigare trott.

Källa: 1177, Adresseavisen

ANNONS