Beslut: Ingen som hyr av allmännyttan i Göteborg ska vräkas till följd av coronakrisen.
Beslut: Ingen som hyr av allmännyttan i Göteborg ska vräkas till följd av coronakrisen. Bild: Björn Olsson

Coronakrisen: Ingen i allmännyttan ska vräkas

Ingen av de cirka 150 000 göteborgare som hyr lägenhet av allmännyttan riskerar vräkning till följd av coronakrisen.
– Det är viktigt att inte spä på den oro för ekonomin som många redan har, säger Kjell Björkqvist (L) ordförande i kommunens bostadskoncern Framtiden AB. Krisen kan dock påverka det kommunala byggandet.

ANNONS

Beslutet att ingen hyresgäst ska riskera vräkning togs på torsdagen av en enig styrelse och är en följd av den uppgörelse som Socialdemokraterna och Alliansen enades om i slutet av förra veckan.

Beslutet gäller tills vidare.

Det betyder att ingen av de cirka 150 000 personer som hyr någon av de närmare 73 000 hyreslägenheter som Familjebostäder, Bostadsbolaget, Poseidon och Gårdstensbostäder har i Göteborgsområdet, ska riskera att vräkas på grund av att de inte kan betala hyran till följd av coronakrisen.

Kjell Björkqvist (L), styrelseordförande i bostadskoncernen Framtiden.
Kjell Björkqvist (L), styrelseordförande i bostadskoncernen Framtiden. Bild: pressbild

– Beslutet är ett sätt att möta kommande effekter. Vi vet att många riskerar att bli av med sina jobb och därmed få det ekonomiskt tufft. Då ska de dessutom inte behöva oroa sig för att bli av med sin bostad, säger Kjell Björkqvist och fortsätter:

ANNONS

– Eftersom Framtiden har hälften av alla hyreslägenheter i Göteborg har vi också ett ansvar. Beslutet sänder förstås också en signal till den privata sidan, säger han.

LÄS MER: Ingen hyressänkning under krisen

Någon generell hyressänkning till följd av den ekonomiska krisen är dock inte aktuell enligt Björkqvist.

– Den årliga förhandlingen har stannat upp. Dels för att vi inte enades, dels för att krisen kom emellan. När den är klar får vi diskutera hur vi går vidare, säger han.

Kommunala byggmålet hotas

Björkqvist säger vidare att 1,5 timme av styrelsemötet ägnades åt att diskutera krisens olika verkningar i koncernen.

Den kan påverka Framtidens byggande.

– Vårt mål är 1 000 nya lägenheter i Göteborg under 2020. Krisen kan dock leda till att det inte blir fullt så många eftersom andra aktörer i branschen, byggare, entreprenörer och leverantörer, kan påverkas när ekonomin dämpas. Men där är vi inte än, vårt mål står fortfarande kvar, säger han.

Reparationer skjuts framåt

Smittorisken gör också att bostadsbolagens anställda är mer restriktiva med att gå in hyreslägenheterna.

– Det kan innebära att underhåll och reparationer som inte är nödvändiga skjuts framåt, säger han.

På torsdagens möte beslutade Framtidens styrelse också att riva upp kravet på att man generellt inte får ha fler än tre betalningsanmärkningar för att få ett förstahandskontrakt. Det som gäller nu är att man inte får ha betalningsanmärkningar under de senaste två åren som kan kopplas till boendet.

ANNONS

– Det beslutet hade vi tagit ändå, oavsett kris. Men det är förstås ingen nackdel i rådande läge, säger Kjell Björkqvist.

ANNONS