Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emanuel Karlsten
Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten: "Fotbollen som maskulinitetens sista utpost"

“Män som är lyckliga: Brölar, slår på saker/väggen, slår ner varandra". Så twittrade jag i veckan som kommentar på en video där Djurgårdens fotbollsspelare firade en seger. Reaktionerna som följde gav sken av fotbollen som maskulinitetens sista utpost.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Min kommentar var överdriven, för spelarna firade ganska normalt; sjöng med djupa röster, höll takten mot väggen och snubblade under en dans. Det är strunt samma om jag ville ironisera över samtidens kränkthet, eller om det var ett försök till en djupare analys om manlighet. Det är inte poängen nu.

Poängen är reaktionerna.

“Faggot” (3 gilla)

De kom direkt och kändes först komiska. Som om jag hade kritiserat något religiöst, nått in i det heligaste och skändat manlighetens sakristia.

“Fyfan vad du var mobbad som liten” (1 gilla)

Det skrevs ord från vuxna människor som jag inte hört sedan mellanstadiet.

“Chipsmongo” (2 delningar, 6 gilla)

Normala, pappalediga småbarnspappor använde hudfärg i nedsättande termer.

“Clown: U nigga”

Jag var i en myrstack av fotbollsmän där civiliserat uppförande stod i undantagstillstånd.

“Är man kastrat blir det svårt att förstå vissa saker.” (1 delning, 13 gilla)

Ord och meningar som krävde urbana ordböcker för att begripa:

“Vad gör du när du är lycklig? Dricker soja?” (4 gilla)

Soja? Minst fem gånger användes en påstådd sojamjölkskonsumtion som en förolämpning. Det kommer från en gammal internetmyt om att soja minskar manliga hormoner hos konsumenten, tillsammans med en stereotyp uppfattning om att just feminima män ofta dricker det. En pojke som dricker soja, blir alltså något sämre: En kvinna.

“Emanuel blev 100% vald sist när man skulle spela fotboll på rasterna i skolan”

(2 delningar, 48 gilla)

Det här är obegripligt. Är det en förolämpning? Är tanken att jag ska slungas tillbaka till en skolgård och återskapa ett eventuellt trauma för mitt 36-åriga jag? Det är ju komiskt? Dels att orden finns i vuxna människors begrepssvärld, dels att tro att det skulle såra någon?

“Är du utvecklingsstörd?/.../Bonnjävel” (1 delning, fem likes)

Varför blev reaktionen så stark?

Någon hörde senare av sig i privata meddelanden och ursäktade sig å idioternas vägnar. Andra, mer etablerade aktörer, blandade sig i och eldade på. Nästan ingen reflekterade över den extrema överreaktionen, över männens förolämpningar.

Varför blev reaktionen så stark? Jag skrev tolv ord utan adressat. Är det den svenska manligheten som är så skör? Upplevs fotbollen som den traditionella maskulinitetens sista utpost? Där det fortfarande accepteras att polisen får utrusta sig med hjälm och batong när det vankas match. Där man ser mellan fingrarna när domare kallas “hora” och motståndare “fittor”.

En skriklåda för män som aldrig gråter?

Nej, jag är inte blind för hur vi hamnat här. Jag är en del av kulturen, jag har växt upp i den, svepts in av en värld där favoritlag är viktigast. Även om det inte ursäktar något är det viktigt att säga att även män i allmänhet är offer för patriarkala strukturer.

Det syns inte särskilt bra i en video med firande män och det kan vara svårt att fånga på läktaren.

Men när det dokumenteras i ett vanligt kommentarsfält blir det tydligt vilket gift den svenska maskuliniteten är.