Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Bild: Janerik Henriksson/TT

Försvarsministern dödshotad – rättegång i Göteborg

Försvarsminister Peter Hultqvist har hotats på Twitter. På tisdagen vittnar han i Göteborgs tingsrätt mot en 31-årig man.

ANNONS
|

Mannen är åtalad som misstänkt för hot mot flera tjänsteman vid Förvaltningsrätten i Göteborg.

Parallellt har säkerhetspolisen utrett hot mot försvarsminister Peter Hultqvist. Båda utredningarna ligger till grund för den förhandling som sker i Göteborgs tingsrätt med början klockan 8.45 på tisdagen.

Vittnar via telefon

Peter Hultqvists pressekreterare uppger för GP att försvarsministern kommer att vittna via telefon på förmiddagen.

Det olaga hotet inträffade den 20 maj.

Av den första anmälan framgår:

"Känd gärningsman misstänkts för hot mot tjänsteman genom att han uppsåtligen dagens datum via telefon och sms hotat målsägandena till livet. För målsäganden har hotet framstått som allvarligt menat och de har blivit mycket rädda och skärrade."

ANNONS

Mer i detalj beskrivs hotet:

"Gärningsman är misstänkt för olaga hot genom ett inlägg på Twitter. Gärningsman har skrivit hotfullt tillsammans med en bild på målsäganden och en bild i genomskärning där en kula penetrerar en hjärna. Detta har väckt obehag och rädsla hos målsägaren."

I klartext står det: "wanted dead or alive for treason", alltså eftersökt död eller levande för förräderi.

Lade lapp i brevlådan

Peter Hultqvist berättar i förhör med Säpo att hoten från början kom från en person som företräder Nordiska motståndsrörelsen (NMR) lade en lapp i Hultqvists brevlåda hemma och filmade detta.

Lappen var en inbjudan till en debatt på scenen den 1 maj i Falun. NMR skulle stå för säkerheten, hette det. Filmen lades därefter ut. Efter det och innan den 1 maj var det kommentarer på NMR:s hemsida.

Hultqvist uppger att det var av spydig karaktär och inte direkta hot.

Den 1 maj var det sedan ett möte i Falun där NMR hade en pappdocka föreställande Hultqvist och det förekom en "debatt". En talkör skrek landsförrädare och dockan av Hultqvist kastade ner från scenen till marken.

Hultqvist uppfattar att NMR vill införa dödsstraff för landsförräderi.

Hotades via twitter

En tid därefter åkte Hultqvist till USA. Efter resan fick han kännedom om tweeten som föreställer honom på foto samt en skalle i genomskärning som skjuts mellan ögonen. Anledningen till tweeten tror Hultqvist hängde ihop med att han var där för samtal med amerikanska företrädare och att det sågs som att Hultqvist sålde ut Sverige.

ANNONS

Hultqvist tycker att det uppviglar till att begå gärningar mot honom.

Den 1 maj var det vit-maktmiljön som hetsade upp sig och kastade dockan av Hultqvist till marken och uppviglade till våld. Därefter kom tweeten från den nu åtalade mannen.

Hultqvist har ingen direkt uppfattning om hur ett eventuellt samband kan se ut. Han konstaterar dock händelseförloppet och uppger att det är ett oacceptabelt sätt att bete sig och är en uppmaning till andra. Han anser att det är orimligt och "över gränsen" att hota någon på det här sättet.

Han har tidigare upplevt att folk "känt sig triggade" och upplever precisionen i bilden som extra allvarlig.

Peter Hultqvist yrkar ersättning på 15 000 kronor för kränkning.

"Jag vet inte vad jag ska svara"

I förhör den misstänkte visar förundersökningsledaren en bild av tweeten det gäller och beskriver den. Det är en bild på Peter Hultqvist som sitter vid en svensk flagga. Till höger om den är det en bild på en skalle i genomskärning. Man kan se hjärnan. Bilden beskriver även ammunitionen .308, 155 gram och vilken effekt den har när den träffar en skalle.

– Känner du igen att du har lagt ut den på din twitter?

– Nej, jag vet inte vad jag ska svara på den frågan, svarar den misstänkte.

ANNONS

Senare medger mannen:

– Jag anser att Peter Hultqvist och två till personer har utsatt eller utsätter svenska folket mot dess vilja för fara.

Förnekar brott

Förhörsledaren frågar om det är därför du lägger ut den här tweeten?

–Nej, det jag säger är att Peter Hultqvist utsätter Sverige för fara.

I ett senare förhör får mannen frågan om hur hans inställning är till brottet? Svaret:

–Jag anser inte att jag begått något brott. Det är Peter Hultqvist som begått brott mot riket Sverige.

ANNONS