Mark Boukes är kommunikationsforskare och har precis startat en studie som ska undersöka hur människor skämtar om coronaviruset.
Mark Boukes är kommunikationsforskare och har precis startat en studie som ska undersöka hur människor skämtar om coronaviruset. Bild: Bram Belloni

Forskare samlar in skämt om coronaviruset

Tider av kris kan föda både intressant och annorlunda forskning. Till exempel har två nederländska forskare nu börjat samla in skämt om coronaviruset.
– Det här en global kris och det ska bli väldigt spännande att om olika kulturer har olika humor kring samma situation, säger Mark Boukes, en av forskarna bakom studien.

ANNONS
|

När samhällets vanliga umgängeskanaler stoppas för att minska smittskyddet flyttar många av de vardagskonversationer – och de skämt de innehåller – ut på nätet. Mark Boukes, lektor i kommunikationsvetenskap vid Amsterdam Universitet och Giselinde Kuipers, professor i sociologi, vid Leuvens Katolska Universitet, använder coronakrisen på ett annorlunda sätt. De ber allmänheten skicka in skämt om viruset, som de sedan ska analysera.

– Jag tror många forskare försöker göra någonting av krisen. Det här är en intressant period och för mig som kommunikationsforskare är det spännande att se hur folk kommunicerar under en kris. Nu kommunicerar alla om samma ämne, och vi gör det online. Det innebär att man delar det med hela världen och det blir enklare att studera från utsidan. Nu kan vi se det och samla data utav det, säger Mark Boukes.

ANNONS

LÄS MER:Hysén om coronaviruset: "Kan inte hålla på och låsa in mig"

Han är specialiserad på politisk satir och intresserar sig för hur humor kan säga någonting om en pågående samhällsdebatt eller ett samhälle. Skämten han och kollegan Giselinde Kuipers samlar på är bland annat giffar, korta videosnuttar, och memes, bilder med text med ett komiskt budskap som publicerats online. Mycket av materialet kommer från sociala medier. Det möjliga dataunderlaget är närmast oändligt och forskarnas tid begränsad. Därför har de nu startat en webbsida där vem som helst kan skicka in ett skämt man sett eller själv kommit på. På bara några dagar har 800 skämt kommit in.

– Det är intressant att se hur olika kulturer skiljer sig åt. Det här en global kris och det ska bli väldigt spännande att om olika kulturer har olika humor kring samma situation, säger Mark Boukes.

Vad är det vanligast att folk skämtar om?

– Toalettpappret har varit ett av de mest tydliga ämnena som vi har fått in skämt om. En annan sak som många skickat in skämt om är hur svårt det är att jobba hemifrån med barn.

LÄS MER:De startar drive-in-bio på Bananpiren

Slut på ölskämt

Coronapandemin har pågått i snart tre månader, sett från när Kina öppet berättade om att det fanns smittspridning i staden Wuhan. Sedan dess har viruset spridits till alla världsdelar. Under den tiden har också skämten om viruset förändras, menar Mark Boukes.

ANNONS

– I början av krisen, när viruset i stort sett bara var i Italien och Kina så såg jag många skämt om ölmärket Corona. Det verkar vara helt över nu. Jag funderade också på huruvida folk skämtade om sjukhusen och om de som har dött i corona. Men det verkar inte vara några skämt om det alls när jag har tittat, säger han.

LÄS MER:Vårdpersonal strider mot sänkta skyddskrav

Studien är av sociologisk karaktär vilket innebär att forskarna främst tittar på hur människor visar sin kultur via sin humor. För att kunna dra några reella slutsatser av materialet vill forskarduon ha in åtminstone 30 skämt från varje land de ska undersöka. Mark Boukes menar att anledningen till att folk skämtar om viruset och de följder det får på vårt sätt att leva är att vi människor mår bra av att skratta i utsatta situationer.

– Det är välkänt att humor och skratt kan minska stress för personer med negativa känslor. Jag känner igen det själv. När jag går och lägger mig vill jag inte avsluta dagen med vanliga nyheter om corona, utan då ser jag hellre på ett satirprogram som tar upp det. Det kan ge någon form av känsla att vi alla är i det här tillsammans, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Får man skämta om corona?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS