Föremål exploderade – man tog med sig det till akuten

En man i 50-årsåldern misstänks för allmänfarlig ödeläggelse efter en explosion i mannens lägenhet natten till torsdagen. Mannen skadades och fördes till sjukhus där han bevakas. Lägenheten undersöktes av bombexpertis och ett större område spärrades av. Vid lunchtid kunde avspärrningarna hävas.
– Det tycka handla om någon form av hemmagjord bomb, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

ANNONS
|

Det var vid 04.50 på torsdagen som polisen fick larm om ett misstänkt farligt föremål utanför Mölndals sjukhus. En stor polisinsats inleddes och platsen spärrades av.

– Personal vid sjukhuset uppmärksammades oss på ett föremål utanför entrén, berättade Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Skadades vid explosionen

Flera patruller larmades till sjukhuset liksom nationella bomskyddet och området spärrades av. Föremålet som exploderat och skadat mannen togs med för undersökning.

Mannen som är i 50-årsåldern uppgav att han hittat det explosiva föremålet utanför sin bostad i Gårdsten i Göteborg.

När han tog in det som tros vara en hemmagjord bomb exploderade den plötsligt. Det uppgav mannen för polisen under ett kort förhör på morgonen.

ANNONS

Vårdas under bevakning

Mannen skadades och togs till sjukhus. Där lämnade han resterande delar av föremålet en kasse utanför entrén och uppgav att det fortfarande kunde explodera. Därför drogs det omfattande säkerhetspådraget igång.

Den gripne vårdas på sjukhus under bevakning.

– Han har splitterskador på händer och fingrar efter detonationen. Enligt uppgifter från sjukhuset betecknas skadorna inte som allvarliga, säger Thomas Fuxborg och fortsätter:

– Så långt vi kan bedöma tycks det handla om någon form av hemmagjord bomb. Det är som sagt också vad mannen själv har uppgett. Teknikerna kommer nu att undersöka föremålet och varför det detonerade, säger Thomas Fuxborg.

Skador på husfasad och fönster

På torsdagsförmiddagen undersökte nationella bombskyddet och polisens tekniker den gripne mannens lägenhet i Gårdsten där den misstänkt hemmagjorda bomben exploderat. På husets fasad syntes sot och skador och ett fönster hade gått sönder.

– Nationella bombskyddet har också gått igenom ett källarutrymme som mannen har tillgång till, säger Thomas Fuxborg.

Efter undersökningarna kunde polisen vid 11.30-tiden konstatera att det inte fanns något farligt eller explosivt föremål i lägenheten eller i källaren och avspärrningarna kunde hävas.

Finns frågor som kräver svar

Det är dock fortfarande oklart vad det var för föremål som exploderade och som skadade mannen och var föremålet kom ifrån.

– Den gripne ska höras närmare när hans tillstånd medger det. Det finns en del frågor vi vill ha svar på gällande vad som har hänt inne i lägenheten och hur skadorna har uppstått. Men det är inget som vi i nuläget kan gå ut med, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

Vad vet ni om den misstänkte?

– Inte så mycket egentligen. Jag har inga uppgifter om att han skulle vara känd av polisen sedan tidigare, säger han.

Stort område spärrades av

Polisen spärrade av ett stort område runt Mölndals sjukhus och även runt mannens bostad i Gårdsten med räddningstjänst och flera ambulanser på plats. Även spårvagnstrafiken från Mölndal stoppades i väntan på att bombskyddet skulle undersöka föremålet.

Vid 07.20 berättade polisen att avspärrningarna hävts och att sjukhuset kunde återgå till normal verksamhet.

Avspärrningarna i Gårdsten hävdes fyra timmar senare.

– Sedan man konstaterat att det inte fanns något i lägenheten eller i källaren som var farligt försöker utredarna få en bild av var det explosiva materialet kom ifrån och hur mannens berättelse stämmer överens med de skador han fått och med de dokumenterade skador som uppstått i lägenheten, säger Thomas Fuxborg.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

ANNONS