Folk som heter som sina jobb

Att heta Andersson, Karlsson, Bengtsson eller Johansson säger väldigt lite om vilket yrke personen har. Men det finns en del som heter precis det de jobbar med, vilket kallas aptonym. Kanske kan du då räkna ut vad Lisa Frost jobbar med, precis som Li Ka-shing.

ANNONS
|

Namn brukar i dag inte berätta mycket om vilka vi är till skillnad från förr, då till exempel en Andersson var just Anders son. Men ibland händer det att efternamnet kan kopplas ihop med personens yrke, det kallas aptonym. Tittar man runt, så finns det en hel del personer som faktiskt heter det de jobbar med.

En av dem är Li Ka-shing. Det finns faktiskt en affärsman som heter så – även om det är oklart om namnet är taget. Han har varit verksam i Hong Kong i väldigt många år men har nu gått i pension.

LÄS MER:Här är namnen du inte trodde fanns – och de som Skatteverket stoppade

Ka-shing är en mycket rik man och ligger på plats 35 på listan över världens rikaste personer. Dessutom har han inte bara ett härligt efternamn, hans smeknamn är nämligen ”Superman”.

ANNONS
Li Ka-shing är en av världens rikaste personer.
Li Ka-shing är en av världens rikaste personer. Bild: Kin Cheung

Och på tal om pengar så kanske du sett Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, i tv-rutan när det pratas ekonomi.

”Frost till frost”

I radio hörs nästan dagligen Lisa Frost prata om väder, något hon har goda kunskaper om då hon är meteorolog på SMHI.

Lisa Frost berättar att hennes namn inte är taget utan är ett familjenamn. När hon utbildade sig till meteorolog tänkte hon inte på sambandet mellan sitt jobb och efternamn. Det kom sen när hon började jobba.

Lisa Frost är meteorolog och jobbar på SMHI.
Lisa Frost är meteorolog och jobbar på SMHI. Bild: SMHI

– Jag blev uppmärksam på det då för jag hade mycket med media att göra och jobbade mycket med radio. Då tog programledarna ofta upp sambandet. Ofta blev det radioövergångar som, från Frost till frost men det känner jag att jag kan bjuda på. Med ett sånt namn blir man ju alltid ihågkommen, säger Lisa Frost.

Hon berättar att folk ofta kommenterar sambandet mellan hennes namn och jobb, men det blir inte så många skämt. Hon får mer höra roliga övergångar vid varje höst och vinter som ”nu har du ett passande namn för årstiden” när temperaturen sjunker under nollan.

Att byta efterman till ett annat är inte aktuellt.

– Jag skulle aldrig vilja byta ut det, och nu har man ju skapat sig ett namn utifrån sitt efternamn och jobb.

ANNONS

Rånman säkerhetsansvarig på Handelsbanken

Fortsätter vi på ekonomispåret hade Handelsbanken tidigare en säkerhetsansvarig som hette Rolf Rånman. 2009 blev hans liv kanske lite extra spännande när det inträffade ett rån på Handelsbanken i Råneå, Luleå kommun. Då var det extra populärt för media att ta kontakt med honom för att skaffa sig information om brottet.

I sportens värld hittar man Anna Smashnova som är en före detta professionell tennisspelare, och tyskfödda Timo Boll som är bordtennisspelare. Han har deltagit i EM, VM och OS under 2000-talet.

Robert Tennisberg jobbar som frilansande sportjournalist på Viaplay, och har tidigare jobbat på radiosporten i många år.

Tandläkare som heter Gadd och Bita

Inom vården finns Ann Tiits som är barnmorska på Mama Mia i Stockholm och certifierad amningsrådgivare. Ulla Waxin är en före detta sjuksköterskan och divisionschef inom landstinget i Gävleborg.

Katarina Gadd jobbar passande nog som tandläkare i Visby. I Göteborg finns en tandläkare som heter Bita Alidadi.

Per Frisk, är före detta chefredaktör för tidningen Hälsa. Eva Kramp jobbar som kiropraktor i Sollentuna.

Benny Ruus var fram till 2009 ordförande för Motormännens helnykterhetsförbund.

Anna Roll är skådespelare, regissör och manusförfattare. Hon skrev manus och spelade i flera barnprogram under 70-talet. Bland annat har hon varit med i ”Galaxer i mina braxer, sa Kapten Zoom” med Anders Lind.

ANNONS

Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Sofia Krigsman var tidigare politiskt sakkunnig på Försvarsdepartementet.

Björn Sprängare, tidigare styrelseordförande för statliga gruvföretaget LKAB.

Björn Sprängare var tidigare styrelseordförande på LKAB.
Björn Sprängare var tidigare styrelseordförande på LKAB. Bild: Arkivbild: Thord Nilson

Går vi utomlands hittar vi en dansk grävande journalist som heter Nils Mulvad. Politikern Inge Höger som företrädde vänsterpartiet Die Linke i Tysklands förbundsdag 2005–2017. Tillbaks till Danmark igen så fanns det en dansk geolog som hette Niels Steensen också kallad Nicolaus Steno på 1600-talet.

Blickar vi över till ett annat grannland, Finland fanns där en träskulptör som hette Risto Karvinen. Bland annat ligger han bakom en staty av den före detta fotbollsmålvakten och Helsingborgspelaren Karl Oskar "Rio-Kalle" Svensson. Statyn av honom står utanför Olympia i Helsingborg.

1999 hedrades målvaktslegendaren Kalle ”Rio-Kalle” Svensson med en träskulptur som placerades utanför arenan Olympia i Helsingborg. Skulpturen gjordes av skulptören Risto Karvinen.
1999 hedrades målvaktslegendaren Kalle ”Rio-Kalle” Svensson med en träskulptur som placerades utanför arenan Olympia i Helsingborg. Skulpturen gjordes av skulptören Risto Karvinen. Bild: Arkivbild: Stefan Lindblom

I USA bor pokerspelare Chris Moneymaker – vars namn inte är taget. Hans föräldrar har samma efternamn, mamma Barbara Moneymaker och pappa Bernie Moneymaker. 2003 vann han 2,5 miljoner dollar vid den första pokertävling han deltog i. Efter det har han fortsatt att turnera som professionell pokerspelare.

Det här gäller för de som vill hitta på ett nytt efternamn:

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

 1. Efternamnet används inte som förnamn.
 2. Efternamnet består inte av fler än ett ord.
 3. Efternamnet får inte väcka anstöt hos någon annan.
 4. Efternamnet får inte leda till obehag hos den som ska ha det.
 5. Efternamnet är inte olämpligt som efternamn av någon annan anledning.

Sju kriterier om likhet som efternamnet också måste uppfylla:

 1. Efternamnet kan inte förväxlas med ett efternamn som någon annan redan har.
 2. Efternamnet kan inte förväxlas med ett historiskt känt efternamn från en utdöd släkt.
 3. Efternamnet kan inte förväxlas med ett allmänt känt utländskt efternamn.
 4. Efternamnet kan inte förväxlas med någon annans allmänt kända konstnärsnamn eller ett likartat namn.
 5. Efternamnet kan inte förväxlas med en beteckning för en stiftelse, en ideell förening eller en liknande sammanslutning.
 6. Efternamnet kan inte förväxlas med någon annans skyddade näringskännetecken eller varukännetecken i Sverige.
 7. Efternamnet kan inte förväxlas med något som finns i ett litterärt eller konstnärligt verk och som kränker någon annans upphovsrätt till verket.

Källa: Skatteverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS