Libanons ambassadör i Tyskland, Mustafa Adib, utsågs under måndagen till ny regeringsbildare.
Libanons ambassadör i Tyskland, Mustafa Adib, utsågs under måndagen till ny regeringsbildare. Bild: Bilal Hussein

Finns det en väg ur krisen för Libanon?

Kan den nye regeringsbildaren hitta en väg ur krisen för Libanon? Det är frågan för Frankrikes president Emmanuel Macron som kommer tillbaka med budskapet: bara politiska reformer kan rädda landet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Fransmannen var den förste utländske ledare som var i Libanon efter de förödande explosionerna för fyra veckor sedan. De krävde närmare 190 döda, tusentals skadade och en enorm materiell förstörelse. Det kommer att ta år och många tiotals miljarder kronor i utländsk hjälp för att bygga upp Beirut och landet igen.

När Macron kom till den libanesiska huvudstaden och besökte katastrofområdet omslöts han tätt av drabbade som var mycket upprörda. De anklagade de libanesiska politikerna för att ha blundat för riskerna med att 2 750 ton explosivt ammoniumnitrat hade förvarats under lång tid utan tillräckliga skyddsåtgärder i hamnen.

De fick också skulden för att landets ekonomi är körd i botten med en skenande statsskuld, skyhög inflation, stor arbetslöshet och ökad fattigdom. Allt fler får svårt att äta sig mätta. Därtill kommer den för det redan svaga och traumatiserade samhället en förlamande coronapandemi.

ANNONS

Macron satte press

Samtidigt, hävdande kritikerna, slår den politiska eliten i första hand vakt om sina egna intressen i ett korrupt, ineffektivt och otidsenligt maktsystem, där poster tillsätts efter religiös tillhörighet. Politikerna förmår inte heller hantera kriserna och kan inte enas kring reformer som utländska kreditgivare sätter som villkor för att bevilja ekonomisk hjälp.

Detta blev också Macrons skarpa uppmaning till de libanesiska ledarna: Genomför djupa förändringar. Han slog även fast att inget stöd från omvärlden ska hamna i korrupta händer.

Sent på måndagen väntades den franske presidenten återvända till Beirut för att under två dygn föra intensiva samtal för att om möjligt påskynda den nödvändiga processen. Han kommer att upprepa behovet av en radikal översyn av det politiska systemet och försöka lägga grunden för en politisk pakt. Att det är fundamentalt underströk Macrons utrikesminister Jean-Yves Le Drian häromdagen: bara seriösa reformer kan rädda Libanon, annars är risken att landet försvinner.

Hizbollah öppen för överenskommelse

Det tycks ändå finnas vissa förutsättningar för framsteg:

Libanons president Michel Aoun sade under helgen i ett tv-tal att det krävs systemförändringar i politiken och att religionens inflytande på staten måste minska. Hassan Nasrallah, ledaren för den av flera länder terrorstämplade shiamuslimska rörelsen Hizbollah, som är uppbackad av Iran och sedan många år ligger i en väpnad konflikt med Israel, var i ett tal öppen för en ny politisk överenskommelse.

ANNONS

– Men vi har ett krav, sade han. Diskussionen ska föras med de olika libanesiska fraktionernas medgivande.

Det är oklart vad Nasrallah egentligen menar, men han måste ha tagit intryck av den franska kritiken mot Libanons sektbaserade politiska system och det faktum att politikerna inte har kunnat lösa landets många problem och ta ansvar.

Mustafa Adib har brett stöd

Inför Emmanuel Macrons nya besök utsågs även en ny regeringsbildare. Det är Libanons ambassadör i Tyskland, Mustafa Adib, 48 år. Han har en examen i juridik och statsvetenskap och har undervisat vid universitet. Nu sägs han ha stöd både av kristna och shia- och sunnimuslimska partier.

– Vi får nu en liten chans att rädda landet, sade han enligt nyhetsbyråer efter nomineringen och tillade: Det finns inte tid för "ord, löften och önskningar" eftersom omedelbara reformer måste till.

Men han står inför en minst sagt svår uppgift i ett parlament av religiösa sekter. Att bilda en regering kan bli komplicerat och tidsödande, om det ens är möjligt om han föreslår reformer som äventyrar maktbalansen.

Träffade medborgarna i stadsdelen

Han måste även vara lyhörd för landets folkliga reformrörelse som vill ha konstitutionella ändringar och krafttag mot den utbredda korruptionen. Demonstranterna vill ersätta ett system som han nu själv kommer att förknippas med.

ANNONS

På måndagen gick Mustafa Adib ut i Beirut klädd i vit skjorta, slips och med ansiktsmask och mötte medborgare i en stadsdel som mer eller mindre ödelades den 4 augusti.

– Jag vill ha ert förtroende, sade han till en av invånarna.

Det måste han förtjäna, och han går på en skör sekteristisk mosaik som lätt kan spricka och störta Libanon ner i avgrunden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS