Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fick laxermedel istället för ögondroppar

Den äldre kvinnan skulle få ögondroppar – men istället för ögonmedicin droppade hemtjänstpersonalen laxermedel i hennes ögon. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Händelsen inträffade i Göteborg i början av februari i år. Hemtjänstpersonalen gjorde ett rutinmässigt kvällsbesök hos en äldre kvinna, för att hjälpa till att ordna kvällsmat och ge mediciner. När det är dags för kvinnans ögondroppar låser hemtjänsten upp medicinskåpet, plockar fram den enda flaska med läkemedel som finns där och gör sig redo för att droppa den i "brukarens" ögon.

Ignorerade alla protester

Kvinnan protesterar dock kraftfullt flera gånger och förklarar att ögonmedicinen inte ser ut som den flaskan hemtjänstpersonalen tagit fram, att den vanligtvis kommer i engångspipetter – och att hen borde ringa en sjuksköterska för att kontrollera att det verkligen är rätt medicin.

Det är dock inget hemtjänstpersonalen väljer att lyssna på. I stället försöker personen återigen övertala kvinnan att ta emot ögondroppar med den aktuella medicinen.

Kvinnan ger till slut med sig och hemtjänstpersonalen droppar flaskans innehåll i patientens öga. Det svider och gör ont i ögat efteråt, berättar kvinnan för hemtjänstpersonalen – som bara svarar att det är normalt.

Kort efter hemtjänstens visit kommer kvinnans dotter och svärson på besök. Kvinnan berättar om incidenten och dottern reagerar, eftersom hon vet att mammans ögongel för tillfället är slut.

Kunde slutat värre

När de bryter upp medicinskåpet och läser på den aktuella flaskan visar det sig att den, precis som kvinnan försökt säga, inte innehåller ögonläkemedel – utan laxerande droppar för magen.

Enligt anmälan till Ivo blev följden av den felaktiga medicineringen att kvinnan fick sveda i ögat. Det hela hade dock, enligt hemtjänsten i den aktuella stadsdelen, kunnat sluta betydligt värre. Hemtjänstpersonalens beslut att inte kontrollera vilket läkemedel hen droppade i patientens öga kunde ha resulterat i allvarliga skador, slår man fast.

Kvinnan själv blev ledsen efter händelsen – att inte bli lyssnad på upplevde hon dessutom som mycket jobbigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.