Färdigräknat: Vägvalet ser ut att åka ur

När det sista distriktet var räknat stod det klart att Vägvalet bara lyckats skrapa ihop 1,9 procent av rösterna till Göteborgs kommunfullmäktige – vilket betyder att partiet åker ut.

ANNONS
|

Fem mandat under den senaste mandatperioden. Frågan är hur många Vägvalet får efter valnatten? Vid klockan 01:10 var partiets fortsatta plats i kommunfullmäktige osäker.

När samtliga distrikt var räknade hade partiet 1,9 procents stöd. Vilket innebär att det ser ut som att Vägvalet åker ur kommunfullmäktige efter två mandatperioder.

– Det skulle inte kännas bra. Det är inte roligt. Då skulle vi inte få vara med i slutslaget som ska utkämpas, säger Claes Westberg.

Är ert misslyckande en direkt effekt av Demokraternas framgång?

– Ja det tror jag. Många av deras väljare kommer från oss och Moderaterna. Det är lite tragiskt att i armén mot västlänken så har den vänstra flanken slagits ut.

ANNONS

"Vet inte vad som händer"

Huruvida partiet lever vidare om det inte blir några mandat i fullmäktige kunde inte Claes Westberg svara på vid elva-tiden på söndagskvällen.

–Jag vet inte vad som händer. Jag tänker på alla människor som varit med i det här. Vilken kraft det har varit. Var ska nu den här kraften ta vägen? Ska den bara försvinna?

Om partiet istället skulle lyckas kravla sig kvar menar Claes Westberg att dess roll kan bli stor framöver.

– Det beror hur det blir i övrigt, huruvida vi behövs eller inte. Men om våra mandat blir avgörande blir det jätteroligt.

ANNONS