Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Biden, till vänster, och sonen Hunter Biden har hamnat i centrum för riksrättsutredningen. Här tillsammans med Joe Bidens barnbarn Finnegan Biden.
Joe Biden, till vänster, och sonen Hunter Biden har hamnat i centrum för riksrättsutredningen. Här tillsammans med Joe Bidens barnbarn Finnegan Biden.

Britt-Marie Mattsson: Far och son Biden i republikanernas sikte

Joe och Hunter Biden. Det är mot dem som republikanerna riktar all kraft. Donald Trump hävdar att båda agerat korrupt i Ukraina. Därför anser presidenten att det var rätt att kräva att de utreds.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Demokraterna har ägnat tre maratonsessioner i senaten åt att lägga fram bevisen för Trumps maktmissbruk som lett till riksrätten. Det har varit sammandrag från de tidigare förhören och videoklipp där Trump uppmanar Ukraina att ge sig på den politiske motståndaren Joe Biden. Nu är det dags för Trumps team att försvara.

Joe Biden var, som vicepresident, flera gånger i Ukraina. Under samma tidsperiod satt Joe Bidens son Hunter i det ukrainsk-ryska energibolaget Burismas styrelse med en månadsersättning på 50 000 dollar (omkring en halv miljon kronor).

Anklagelser från Donald Trump

Trump hävdar att både Joe och Hunter Biden gjort sig skyldiga till korruption. Trump påstår också att det fanns en hemlig server i Ukraina under presidentvalet 2016 som demokraterna styrde. Det var, enligt Trump, Ukraina som på Hillary Clintons och demokraternas uppdrag underminerade Trumpkampanjen och inte Ryssland som hackade demokraterna och Clinton, vilket alla amerikanska underrättelsetjänster och Mueller-rapporten slagit fast. Trumps version är identisk med Rysslands.

Bidens har inte kunnat knytas till några olagligheter. Däremot kan Hunter Bidens uppdrag anses som olämpligt när hans far var vicepresident på samma sätt som de affärstransaktioner som Trumps söner Donald jr och Eric är invecklade i utomlands för Trumpkoncernen kan vara kontroversiella under pappans presidenttid.

Men Hunter Biden är ett alltför lockande byte för att Donald Trump skall avstå från att ge sig på honom.

Omkom i trafikolycka

Joe Bidens fru och nyfödda dotter dog när bilen de färdades i blev påkörd 1972 då de var på väg att köpa julgran. Tvåårige Hunter och hans äldre bror Beau blev svårt skadade men överlevde. Joe Biden, som just valts till senator, svor eden på sjukhuset där sönerna vårdades och höll löftet att varje dag komma hem till Delaware från senaten för att vara med sina pojkar. Joe Biden gifte senare om sig och fick en dotter.

Men medan Beau Biden utbildade sig, gick in i militären, åkte till Irak och sågs som sin fars politiske arvtagare gick det sämre för Hunter. Han har varit intagen ett flertal gånger för missbruk av alkohol, droger och smärtstillande läkemedel. Han avskedades ut flottans reserv efter att ha testats positivt för kokain.

När Beau avled 2015 av en hjärntumör bestämde sig Joe Biden för att inte ställa upp i presidentvalet 2016. Hunter Biden förlorade åter fotfästet under sin brors sjukdomstid. Han skiljde sig från sin fru, var inblandad i en långdragen vårdnadstvist men också i en tvist om faderskap i en annan relation. Efter Beaus död inledde han ett förhållande med broderns änka, en förbindelse som dock fick ett abrupt slut när han mötte en ny kvinna våren 2019 och gifte sig med henne efter sex dagars bekantskap.

Joe Biden säger att han har en kärleksfull relation till Hunter som sällan syns offentligt med sin pappa.

"Inget maktmissbruk"

Efter demokraternas tre dagar långa anklagelseakt är det nu dags för Trumps advokater. De koncentrerar sig på att presidentens försök att utreda Bidens i Ukraina var legitimt och inget maktmissbruk som skall leda till riksrätt. När kraven från demokraterna kommer om att ytterligare vittnen kring Trump skall kallas kräver Trumps team att Hunter Biden skall förhöras i senaten.

Trump själv är mest upprörd över att hans advokater skall lägga ut texten i senaten med början på en lördag. Tittarmässigt är detta, enligt Trump, att betecknas som att vandra i dödsdalen.